16:37 / 25.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Od mistike do plastike

"From Mystic to Plastic"

"From Mystic to Plastic"

Foto: ADJ / BR

Minhenski Muzej Pet kontinenata domaćin je vrlo posebnoj i intrigantnoj izložbi, koja već samim naslovom priziva sučeljavanje dvaju naizgled nepomirljivih pojmova. Riječ je o afričkim kostimima i maskama. Na sam njihov spomen, čovjek najprije pomisli na tradicionalne drvorezbarske radove, pokrivala za glavu od slame, te ogrlice od perli i perja. No ubrzo će uvidjeti da se vara.

"From Mystic to Plastic"

"From Mystic to Plastic"

Foto: ADJ / BR

Ovdje su prikazani radovi narodnih umjetnika iz Republike Benin i DR Kongo u dvjema serijama francuskoga fotografa Stéphana Gladieua. On problematizira kontrast mistične šamanske figure i njezine suvremene okoline. Primjerice, umjetnički kolektiv "Ndaku ya" (Život je lijep) iz Kinshase reciklira smeće koje stiže u Afriku iz cijeloga svijeta i završava u podzemlju čitavih gradskih četvrti. Od njega izrađuju ekspresivne kostime i maske za svoje politički motivirane nastupe.


Takvi su motivi izniman izazov za samoukog pariškoga fotografa, koji je počeo karijeru dokumentirajući recentne velike svjetske sukobe. Prepoznatljivim portretnim stilom on spaja dokumentarni i estetski aspekt svake teme, bilo da je etnološka, sociološka, politička ili ekološka. Izložba je otvorena do 6. kolovoza ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!