14:44 / 22.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Bijelo zlato: priče o pamuku

Pamuk, bijelo zlato

Pamuk, bijelo zlato

Foto: ADJ / TVSLO

Temu, koja je zavrijedila polugodišnji izložbeni postav u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani, organizatori su najavili kao priču o sirovini bitnoj za sukreiranje globalnog kapitalističkog sustava, pa tako i za suoblikovanje svijeta u kojemu živimo. Priča je to o tisućljetnom uzgoju pamuka, čija povijest se piše već tisućama godina.


Ta se priča ovdje temelji na dvjema muzejskim zbirkama s početka stoljeća: onoj misionara iz Bengala u istočnoj Indiji te onoj što su je barun Anton Codelli i njegov kolega Leo Poljanec prikupili za boravaka u afričkoj Republci Togo početkom 20. stoljeća. Prati se prelazak centara proizvodnje pamučnih tkanina izAzije, Afrike i Južne amerike u Europu, gdje su do tada prevladavali lan i vuna. Predstavljeni su i suvremeni izazovi uzgajivača i prerađivača pamuka. 

Pamuk, bijelo zlato

Pamuk, bijelo zlato

Foto: ADJ / TVSLO

Uz odjevne predmete i zanatska pomagala, skulpture i slike, izložene su fotografije, grafike i filmski materijali vezani za kulturu odijevanja. Projekt povezuje trinaest europskih etnografskih muzeja i stavlja te priče u kontekst suvremenih ekoloških spoznaja i rasprava o klimatskim promjenama. Poseban je naglasak na potrebi promjena u ravnopravnoj suradnji svih zemalja proizvođačica pamuka u istinskoj brizi za očuvanje našeg planeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!