14:49 / 22.06.2023.

Autor: DM/ADJ

LaChapelle, Munje u Trstu

David LaChapelle u Trstu

David LaChapelle u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Sa 17 godina doselio iz Connecticuta u New York, a već prilikom njegove prve izložbe u Galeriji 303 zapazio ga je legendarni Andy Warhall i zaposlio ga u svojem Interview Magazinu. U narednih nekoliko desetljeća David LaChapelle potvrdio se kao vrstan i svestran multimedijski umjetnik. On prelazi granice svih postojećih žanrova i utire nove putove pripovjedačkoj snazi fotografije, ali i pristupu filmu.

David LaChapelle u Trstu

David LaChapelle u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Citirajući djela likovnih umjetnika kroz stoljeća na sebi svojstven način, postavlja poznate prizore i portrete u posve drugačijem okružju. Tako im daje novi smisao – sad duhovit, sad ironičan, a najčešće uznemirujuć. Njegovi najpoznatiji radovi danas su ikone Amerike 21. stoljeća i opravdano su stekli međunarodnu slavu. Izlagao je u najpoznatijim muzejia i galerijama od Pariza, Londona i Rima do Tel Aviva.


Živopisna izložba koju mu je sad priredio tršćanski Museo degli incanti (Muzej čarolija) sastoji se od 92 rada. Svaki od njih za sebe stvara priliku za razmišljanje o današnjem stanju čovječanstva. Ti trenuci, od biblijskih priča do materijaliziranih suvremenih vizija, ovjekovječeni su svaki u svojoj najnapetijoj fazi. Istodobno zrcale osobna iskustva umjetnika, koji sustavno propituje procese i putove ljudske duše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!