16:20 / 25.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Svijet u vlati trave

Julia Artico, umjetnica prirode

Julia Artico, umjetnica prirode

Foto: ADJ / RAI Trst

Julia Artico pomno i strpljivo je razradila svoju umjetnost, osluškujući i razvijajući signale koje dobiva izravno od majčice Zemlje. Naučila je prepoznati poruku na oštrici svake travke, suhe slamke, cvjetnog tučka...

Mnoge zanimljive priče i znanja krije ova naša Zemlja. Znala je to talijanska umjetnica i prije, ali kad ih je počela izbliza sustavno istraživati, pred njom se otvorio cijeli svijet u svakom, pa i najmanjem, njezinom izdanku. Slijedeći, kako kaže, "ne slučajne" vlati trave, stigla je do obrade drva, otkrila livade kao biodinamična mjesta, te pčelarsko liječenje. Tako je Julia Artico osmislila posebna djela tzv. land-arta: skulpture od sijena – nekad dragocjene sirovine, a sada gotovo posve zaboravljene otpadne tvari.

Košnica od raži

Košnica od raži

Foto: ADJ / RAI Trst

Bio je to početak njezina intimnog svijeta, satkanog od poezije isprepletene oko jedne vlati trave, gdje se stvaralački čin dovodi u kreativne odnose s prirodom. Ovjekovječenjem te interakcije umjetnica obogaćuje kolektivnu svijest u stvaralačkom činu koji čuva vjekovnu mudrost u novim spoznajama i usmjerava ih ka budućnosti. Nije Julia slučajno pošla tim putom. Rođena je u Švicarskoj, djetinjstvo provela u Veroni, doživjela dosta osobnih poraza, da bi otkrila kako je ona mnogo više od onoga što je izgubila. 

Skulpture od slame

Skulpture od slame

Foto: ADJ / RAI Trst

Kao samouka umjetnica jednostavno je pomalo otkrivala kako može dati oblik onome što osjeća iznutra. Naučila je slušati prirodu bez prosuđivanja, prepustiti se lirskoj biti svih stvari bez potrebe za verbalnom komunikacijom i naći pravu poruku tišine. Preplitanjem svježih i suhih trava stvorila je novi smisao svake stvari koju tako oblikuje – od dramatičnih slamnatih ljudskih skulptura do nježnih i gostoljubivih srcolikih raženih košnica.

Skulpture od slame

Skulpture od slame

Foto: ADJ / RAI Trst

Njezinu su vrijednost prepoznali mnogi, pa je to urodilo zanimljivim umjetničkim suradnjama. Primjerice, vilončelist Giovanni Sollima predložio joj je da mu izradi violončelo od sijena za nastup u Teatru Valle. Također, Oliviero Toscani, autor kataloga naslovljenog "Gloria d’amore" (Slava ljubavi), koji je predstavljen u Parmi 2021. kad je taj grad bio prijestolnica europske kulture, našao je nadahnuće u jednoj njezinoj prethodnoj izložbi. A Julia samo dalje osluškuje što joj poručuje trava...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!