16:31 / 25.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Copacabana u Osijeku

Plaže na Dravi

Plaže na Dravi

Foto: ADJ / HTV

Prava ljetna atrakcija urbanog središta istočne Hrvatske pješčana je plaža na rijeci Dravi. Zovu je Copacabana. Dugo je bila zapuštena, ali se vratila u punom sjaju. 

Godinama su Osječani sve manje dolazili na svoju najdražu plažu zbog lošeg održavanja i nedovoljne sigurnosne regulacije rijeke. Ostali su joj vjerni samo najhrabriji, poput Zvonka Beissmanna, jednog od najstarijih plivača. A danas, kad je potpuno obnovljena, zahvaljujući njegovom dobrom pamćenju i gradskom muzeju prizivamo i doba kad su gradske dame tek počele javno pokazivati svoje gležnjeve, a gospoda vještine u vodenim sportovima. 

Zvonko u akciji

Zvonko u akciji

Foto: ADJ / HTV

Nije slučajno upravo ovdje dugačka pješčana obala na desnoj obali rijeke postala gradskim kupalištem. Na nju se naslanjaju sva tri povijesna dijela grada. Početkom 19. stoljeća počinje prvo organizirano učenje plivanja u sklopu vojnog učilišta, što je zahtijevalo organizaciju kupališta. Ono se s vremenom širilo i moderniziralo, počelo dobivati dalju infrastrukturu. S većim brojem kabina za presvlačenje, počelo je primati i građanstvo, pa su niknuli paviljon za prodaju karata, kantina i zahod. 

Copacabana, bazeni

Copacabana, bazeni

Foto: ADJ / HTV

Tijekom 20. stoljeća nastajala su i druga kupališta u gradu i okolici: Retfala uzvodno od Osijeka, Derfla nizvodno od željezničkog mosta, a na lijevoj baranjskoj strani Drave Golibar s omiljenim izletištem "Kišdarda". Pojavilo se i divlje kupalište usred barskih rogoza u šumovitom riječnom rukavcu. Nazvali su ga Pampas – vjerojatno zbog zelenila, kao što je i Copacabana dobila ime zbog svijetle boje pijeska.

Povijesna osječka kupališta

Povijesna osječka kupališta

Foto: ADJ / HTV

No većinu plutajućih kupališta na Dravi odnijela je velika poplava 1965. Tada je gradska uprava odlučila pristupiti gradnji nasipa s utvrđenom obalom s obiju strana rijeke. Tako je nastala i osječka šetnica. Sasušeno korito rukavca rijeke koja je znala meandrirati i po desetak kilometara,zaštićeno od udara matice, dobilo je i moderan kompleks bazena uz prirodnu plažu. Ne treba zaboraviti da su gradnju poduprli sami građani višegodišnjim samodoprinosom. Zato se gleda da, i nakon ove najskorije obnove, ulaznice budu što pristupačnije. Tako su "Osječke ljetne noći" rezervirane za kulturu, a dani na Dravi za rekreaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!