15:32 / 25.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Zaboravljene bavarske jabuke

Stare sorte jabuka

Stare sorte jabuka

Foto: ADJ / BR

Ove su godine mnoge voćke rodile znatno slabije nego prošle. Stoga se u Bavarskoj s nostalgijom sjećaju obilnih berbi domaćih sorti jabuka. A imali su ih više od dvije tisuće!

Danas u većini europskih voćnjaka prevladava šačica uniformnih sorti jabuka, kao što su Elstar, Cox Orange, Gala, Gloster ili Zlatni delišes. A nekoć je svaka zemlja imala na stotine vlastitih autohtonih primjeraka za svaku priliku i gastronomsku namjenu. Voće s bavarskih poludivljih plantaža prodavalo se sve do Hamburga. No od tada su malo-pomalo nestajali ti voćnjaci, stari i više od pola stoljeća, a s njima i stare sorte. Od 2.300 tisuća vrsta jabuka mnoge su zaboravljene, više od tri četvrtine ih je zamalo nestalo, a neke su vjerojatno nepovratno izgubljene. 

Wolfgang Subal u akciji

Wolfgang Subal u akciji

Foto: ADJ / BR

Zato je u okrugu Straubing-Bogen osnovana Mreža voćnjaka, koja nastoji pronaći i održati stare sorte. Za Wolfganga Subala, biologa sa stručnom specijalizacijom pomologije, to su blaga koja želi preseliti na mjesta organiziranog uzgoja, kako bi se potpuno revitalizirala njihova proizvodnja. Inače je rodom iz Franačke, ali redovito dolazi u pomoć Bavarskim kolegama, koji dobro poznaju teren i vode ga od vrata do vrata, ne bi li ljude zainteresirali za tu plemenitu misiju. 

Banka sjemena starih sorti

Banka sjemena starih sorti

Foto: ADJ / BR

Tjekom jednog obilaska po selima susretne i do 20% rijetkih vrsta, od kojih neke ni on sam ne prepozna odmah. Prošle su jeseni tako otkrili neke vrste za koje ni domaći stručnjaci nikad nisu čuli, primjerice Roter Kardinal. Od pronađenih vrsta uzimaju izdanke kako bi ih mogli dalje razmnožavati. Gdje god uzmognu, uzmu i uzorke za banku sjemena, koje onda nose na dalju obradu u stručne laboratorije.  

Procjena vrsta jabuka

Procjena vrsta jabuka

Foto: ADJ / BR

Vlada Gornje Bavarske 2015. godine pokrenula je poseban projekt za otkrivanje nepoznatih vrsta jabuka i krušaka. U njemu sudjeluju okruzi Traunstein, Rosenheim, Miesbach, Bad Tölz-Wolfratshausen, Weilheim-Schongau, Berchtesgadener Land, a uključila se i regionalna Udruga za hortikulturu i očuvanje zemljišta. Otkrivene sorte fotografiraju, mapiraju i genetski ispituju nekoliko puta tijekom sezone berbe. Ove jeseni zainteresirani mogu kušati i prve plodove u njihovim "konzervatorskim vrtovima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!