16:11 / 25.09.2023.

Autor: DM/ADJ

György, šaptač konjima

Slobodno jahanje u prirodi

Slobodno jahanje u prirodi

Foto: ADJ / MTVA

Jedan je od najpoznatijih mađarskih trenera konja. György Török s njima živi od djetinjstva i s razlogom je dobio nadimak "šaptač konjima".

Kako natjerati konja da čini ono što vi želite bez nasilja? Upravo na to pitanje nastoji odgovoriti tzv. slobodni trening, poznat i kao šaptanje konjima. Naš vodič kroz ovaj neobični svijet je György Török iz Dunabogdánya. Od 2012. godine drži svjetski rekord u jahanju bez sedla i to u disciplinama: 50 km šumskim stazama, prometnim cestama, kas i galop. Tu nema nikakve opreme niti sredstava kontrole – samo on i njegova kobila Sally. Takav je pristup poznat kao Free Horse Style.

György i Sally

György i Sally

Foto: ADJ / MTVA

Godinama je proučavao kako funkcionira konjski um i došao do zaključka: "Mi ga treniramo tako da želi raditi s nama!" Pokušao je sagledati najveće probleme s kojima se susreću konji i jahači, bili oni profesionalni natjecatelji ili hobisti. S vremenom je primijetio da su konji puni psihičkih problema. To ga nije iznenadilo, budući da se postojeće metode obično fokusiraju na mehaničke stvari, a ako dresura ne ide po planu, koristi se sve oštriji pristup. 

Free Horse Style

Free Horse Style

Foto: ADJ / MTVA

Tako se problemi ne popravljaju, naprotiv, mogu izazvati nove. I tako se stvara odnos pun frustracija, u kojemu ni jahač ni konj nisu sretni, jer ne razumiju reakcije onog drugoga. Zamišljeno prijateljstvo postaje borba, u kojoj jedna strana pobjeđuje ili gubi. A skladan odnos može se razviti samo ako obje strane imaju koristi od zajedničkog rada i stvaraju uzajamno povjerenje. 

Zajedništvo i povjerenje

Zajedništvo i povjerenje

Foto: ADJ / MTVA

György priznaje da je pravo znanje ipak ono što životinja može izvršiti pod punom opremom. Zato je svoje konje naučio da paze na svaki pokret tijela jahača, rado slušaju naredbe i savršeno surađuju. Propitujući načine za ravnopravan odnos u prirodi, počeo je trenirati trčanje. Onda je htio isprobati vožnju brdskim biciklom, ali ideju nije uspio ostvariti, jer je uvijek bilo previše drugog posla oko treninga. Napokon je našao rješenje u motoru. To se svidjelo i konjima, jer čovjek tako najlakše može pratiti njihov tempo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!