17:08 / 21.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Lendavska bronca

Mala plastika u bronci

Mala plastika u bronci

Foto: ADJ / TVSLO

Glina, vosak, gips, silikon, bronca – materijali su koji od 1973. godine redovito okupljaju likovne umjetnike sa svih strana svijeta. Njihova je uža specijalnost izlijevanje u bronci. Kreativna radonica službeno nazvana "5. Međunarodna likovna kolonija Lendava: IZLIJEVANJE U BRONCI" održana je i ovoga ljeta. Naime, iako je ideja ovih druženja godinama ostala nepromijenjena, njezin se format mijenjao nekoliko puta.

Radionica uz muzej

Radionica uz muzej

Foto: ADJ / TVSLO

Bila je to još jedna prilika da promišljanja suvremenih kipara dođu do punog izražaja u muzejskoj galeriji sa sjedištem u lendavskom Kaštelu. Važan korak u njezinoj povijesti bilo je osnivanje vlastite pokretne ljevaonice. Drugdje u Europi teško će se naći takva pogodna kombinacija izložbenog i proizvodnog prostora.


Time je ovaj starinski gradić na sjeveroistoku Slovenije u drugoj polovini 20. stoljeća postao jedinstveno mjesto gdje mogu doći do punog izražaja promišljanja suvremenih kipara kojima je bronca blizak medij. Važan je to doprinos održanju te drevne kiparske tehnike. Uz to je svaki sudionik kolonije pozvan da donira jedan od svojih radova, pa je Lendava dobila jedinstvenu stalnu zbirku malih brončanih kipova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!