17:19 / 21.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Picasso iz zbirke Klewan

Majstorstvo grafike

Majstorstvo grafike

Foto: ADJ / BR

Znameniti slikar Pablo Picasso (1881. – 1973.) umro je prije pedeset godina. Na velikoga majstora danas podsjeća Muzej moderne umjetnosti u Passauu postavom s više od stotinu grafika, nastalih u četrdesetak godina njegova stvaralaštva. A riječ je o prilično neobičnoj izložbi: svi su izlošci posuđeni iz privatne minhenske zbirke Helmuta Klewana. Od 24. lipnja do 15. listopada 2023. pruža se rijetka prilika vidjeti ih izvan njihova stalnog prebivališta.

Slike iz Picassova života

Slike iz Picassova života

Foto: ADJ / BR

Kustosica dr. Marion Bornscheuer i njezina asistentica Anna Wagner potrudile su se da naprave znakovit presjek toga grafičkoga djela, za koje se smatra da je najopsežnije što ga je stvorio neki umjetnik tijekom 20. stoljeća. U dobi od 18 godina napravio je prvi bakropis i zatim nastavio eksperimentirati u širokom spektru tehnika grafike sve do starije dobi. 


Njegove poznate ponavljajuće teme pojavljuju se u iznenađujuće raznolikim inačicama i u zbirci Klewan. Tu su portreti i aktovi Picassovih životnih suputnica, lica prijatelja i vlasnika galerija... Organizatori izložbe rukovodili su se ponajprije umjetnikovom često navođenom rečenicom: "Kad bi postojala samo jedna istina, ne bi se moglo naslikati stotinu slika na istu temu."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!