16:51 / 21.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Kitesurfing u Gradu

Između neba i mora

Između neba i mora

Foto: ADJ / RAI Trst

Pješčani plićaci Furlanije-Julijske krajine omiljeno su odredište za kitesurfing – dinamičan sport koji spaja more i vjetar. Taj jedinstveni doživljaj dostupan je tijekom cijele godine. 

Neopisiva sloboda, osjećaj da letiš kao ptica, susret s elementima prirode u najsirovijem obliku… Različiti su opisi doživljaja toga trenutka kad se daska odlijepi od površine mora i zmaj poleti uvis. Ali ono što dijele svi članovi Sportskog amaterskog društva "Kite Life Grado" jest neopoziva odluka da se toga užitka ne odriču dok god ih nose noge i ruke. Udružili su se u proljeće 2014. godine, a počeli su se okupljati otkad su shvatili da će zajedno učinkovitije djelovati na poboljšanje iskoristivosti mjesta i marine na gradeškoj obali. 

Kitesurfing

Kitesurfing

Foto: ADJ / RAI Trst

I doista, otkad društvo postoji, urežene su nove svlačionice, kupaonice i tuševi, povećao se broj mjesta za okrepu i ostale usluge koje bi rekreativnim sportašima mogle biti zanimljiveu svim mjestima oko Trsta gdje je moguće surfati sa zmajem. Dosad su već ostvarili ozbiljnu podršku gradskih uprava, osnovali ekskluzivni Kitecentar sa službenim koridorom za lansiranje na plaži Marina Julia u Monfalconeu, osigurali iznajmljivanje kanua i pedalina na gradskoj plaži u Gradu...

Kitesurfing

Kitesurfing

Foto: ADJ / RAI Trst

No ono što smatraju najvažnijim jest osnivanje omladinske i amaterske natjecateljske ekipe unutar sportskog kampa za djecu i mlade na plaži Spiaggia Gito. Sudjelovanje u njemu podrazumijeva redovite treninge, ali i dva skupna putovanja godišnje u potrazi za najboljim mjestima ua kitesurfing na svijetu. Takva je, primjerice pokrajina Ceara u Brazilu, gdje se na udaljenosti od samo nekoliko kilometara može surfati po želji na ravnoj vodi ili na oceanskim valovima, uz potpun mir i sigurnost.

Kitesufing, osjećaj slobode

Kitesufing, osjećaj slobode

Foto: ADJ / RAI Trst

Kod kuće, pak, sudjeluju u promidžbi i organizaciji različitih natjecanja u morskim sportovima – od amaterskog jedrenja u Tršćanskom zaljevu do wakeboardinga ili “Stand Up Paddle” utrka. Dolaze im i gosti iz inozemstva, ponajprije Slovenci, Austrijanci i Nijemci, koji doma nemaju sličnih pješčanih plaža, idealnih upravo za ovakav sport. U posljednje vrijeme ima i dosta gostiju iz Hrvatske. 


Za vjetrovitih dana nad Gradom leti i nekoliko stotina zmajeva. Jer, kako kaže učitelj surfanja Giovanni Andrea Baldassi: "Upravljanje zmajem iznad mora podiže adrenalin. Nekad moraš dugo čekati pravi trenutak da poletiš, ali kad te vjeter podigne osjetiš neopisivu slobodu i veselje. Doživljaj kakav poznaju još samo djeca..."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!