16:01 / 25.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Spacalova kuća

Lojze Spacal, uspomene

Lojze Spacal, uspomene

Foto: ADJ / TVSLO

Lojze Spacal znakovito je obilježio slovensko slikarstvo 20. stoljeća. Nadahnuće je crpio iz voljenoga Krasa, gdje je za sobom ostavio jedinstven primjer graditeljske baštine, oplemenjen osobnim stilom.

Tijekom dobrih šest desetljeća izradio je Spacal bezbroj likovnih djela, najradije u tehnici grafike. Njegovi prepoznatljivi motivi prirode mogu se pratiti kao neka vrsta zemljovida predjela oko Komna, gdje je sedamdesetih godina prošloga stoljeća počeo stvarati svoju kuću snova u selu Škrbini. Desetljećima je uređivao imanje s ruševnom zgradom, čiji stari dio datira iz 1650. godine. I kad je otvorio vrata prijateljima, bilo je to pravo otkriće. 

Spacalova kuća u Škrbini

Spacalova kuća u Škrbini

Foto: ADJ / TVSLO

Svakoj pojedinosti posvetio je punu pozornost i dao joj vlastiti pečat. Kad se čovjek kreće od prednjeg dvorišta i stražnjeg vrta, kuhinje i ateljea na tavanu, do spavaće sobe i ostalih prostorija, shvaća da se nalazi u pomno razrađenoj umjetničkoj cjelini. Obogaćuju je smisleno raspoređene instalacije među elementima od kamena i hrastova drva. Tu je konjušnica, ostava, vinski podrum, a jedna soba je nazvana hram, s mnoštvom šarenih ukrasa.  

Spacalova kuća, interijer

Spacalova kuća, interijer

Foto: ADJ / TVSLO

Spacala su zvali trubadurom krasa, pjesnikom zavičaja, umjetnikom slovenske nacionalnosti i talijanskog državljansta. Rođen 1907. u Tstu, uvijek je u sebi ravnopravne polovine tih dvaju kulturnih svjetova, spojenih kršem i morem. Studirao je na Umjetničkom liceju u Veneciji, izlagao po cijelom svijetu, 1974. dobio je slovensku nacionalnu Prešernovu nagradu za umjetnički rad. A najsretniji je bio upravo ovdje, gdje je redovito boravio od svibnja do rujna.

Spacalova kuća, detalji

Spacalova kuća, detalji

Foto: ADJ / TVSLO

Imanje je naslijedila unuka Tanja nakon njegove smrti 2000., a petnaestak godina kasnije odlučila je otvoriti vrata posjetiteljima, poštujući djedovu želju da umjetnost bude dostupna svima. Danas je Spacalova kuća otvorena za javnost kao trajan spomenik njegovim djelima i izložbeni prostor za druge umjetnike. Prostor se također iznajmljuje za proslave i slična događanja, a ljubitelji vina mogu kušati Spacalov teran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!