14:23 / 12.11.2023.

Autor: DM/ADJ

YouTuber u osamdesetoj

U potrazi za franačkim sagama

U potrazi za franačkim sagama

Foto: ADJ / BR

Helmut Baer imao je 79 godina kad je odlučio pokrenuti svoj YouTube kanal, posvećen zavičajnim tradicijama. Tehnička znanja potrebna za to stekao je zahvaljujući učenju na daljinu.

"Sagen, Legenden, Bräuche" (Sage, legende, običaji) – tako je kršni umirovljenik iz bavarskog Lichtenaua u tri riječi naslova u opisao svoju misiju. On toliko voli zavičaj da želi pokazati cijelom svijetu što se sve u njemu može otkriti. Riječ je o trgovačkom gradiću u Srednjoj Franačkoj. Smješten u dolini rijeke Rezat, na nešto manje od 400 m nadmorske visine i na površini od 41,39 km², ima otprilike 3 400 stanovnika.

Lichtenau, mali Nürnberg

Lichtenau, mali Nürnberg

Foto: ADJ / BR

Ali to su tek statistički podaci. Ono što Helmuta oduševljava brdoviti su krajolici u okolici, veličanstvene šume i tihe ravnice, ali i jedinstven kompleks povijesnih utvrda, zbog kojih njegov rodni grad ponekad nazivaju "malim Nürnbergom". Doista, Lichtenau, koji se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1246. kao utvrđeni dvorac, bio je u vlasništvu slobodnog carskog grada Nürnberga od 1406. do 1806. godine. Ta golema peterokutna gradina na brijegu bila mu je predstraža.

YouTuber Helmut Baer,

YouTuber Helmut Baer,

Foto: ADJ / BR

Nakon Tridesetogodišnjeg rata bilo je to utočište vjerskim prognanicima, protestantima iz Austrije. U 18. stoljeću Lichtenau je počeo dobivati obilježja pravoga grada, s velebnim općinskim i crkvenim zgradama te vrhovnim sudom. Sve pojedinosti koje do danas čuvaju odjeke tih vremena, objedinio je na jednom mjestu prilježni Helmut – diplomirani sociolog, zaposlen kao područni upravitelj u okrugu Ansbach, a u slobodno vrijeme autor niza stručno vođenih video šetnji po tome teritoriju.

Helmut Baer u akciji

Helmut Baer u akciji

Foto: ADJ / BR

Sve su one uredno složene na YouTube kanalu pod naslovima poput „Bijela žena s rimske fontane“, "Defenestracija u Weissenburgu", "Sjekira iz Wülzburga", "Djeca Kohlmühlea u Treuchtlingenu", "Karlsgraben i bogovi"... Sve do pandemije korone 2020. bavio se njegovanjem običaja u glazbenoj skupini. A kad je to moralo stati, našao je načina da ne sjedi besposlen. Još kao tinejdžer volio je pričati priče i pisao drame tijekom srednjoškolskih godina. Sad mu je internet pružio novi način za to. Do sada je objavio tridesetak uradaka. I misli da je to tek početak...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!