14:52 / 09.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Mađarski Nobelovci

Dobitnica Novelove nagrade Katalin Karikó

Dobitnica Novelove nagrade Katalin Karikó

Foto: ADJ / MTVA

Sredinom listopada na skupštini komisije za dodjelu Nobelovih nagrada na švedskom Karolinskom institutu odlučeno je: ove godine to najviše svjetsko priznanje za fiziologiju i medicinu podijelit će američki imunolog Drew Weissman i američko-mađarska biokemičarka Katalin Karikó. Njihova revolucionarna otkrića glede modifikacija nukleozidnih baza omogućila su razvoj učinkovitih mRNA cjepiva protiv COVID-19 tijekom pandemijske 2020. godine.

Svečanost za slavljenike

Svečanost za slavljenike

Foto: ADJ / MTVA

Istodobno, Nobelovu nagradu za fiziku dobio je Ferenc Krausz, mađarsko-austrijski fizičar koji se bavi ranim otkrivanjem zasad neizlječivih bolesti u laboratorijskim uvjetima. Trenutačno je direktor Max Planck Instituta za kvantnu optiku i profesor eksperimentalne fizike na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu u Njemačkoj.


U Budimpešti je Ured predsjednika države upriličio posebnu svečanost za dvoje zaslužnih sunarodnjaka, čije će ime odsad biti upisano zlatnim slovima u mađarsku povijest prirodnih znanosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!