13:18 / 12.11.2023.

Autor: DM/ADJ

U slavu stočara Hortobágya

Hortobágy, pastirske svečanosti

Hortobágy, pastirske svečanosti

Foto: ADJ / MTVA

Smješten na površini od tek stotinjak četvornih kilometara, Hortobágy je najstariji nacionalni park u Mađarskoj, osnovan 1973. Njegovu floru i faunu Ujedinjeni narodi su proglasili rezervatom biosfere od 1979. No, uz divlje zvijeri, na površini od devet tisuća hektara pašnjaka smjestilo se deset posto domaćih životinja. Među njima su zaštićene pasmine goveda, ovaca i konja. 

Autohtone  mađarske ovce

Autohtone mađarske ovce

Foto: ADJ / MTVA

Svake godine tu se organiziraju masovne priredbe, posvećene pastirskim običajima i dugogodišnjoj tradiciji stočarskog zanata na području panonskih pašnjaka. Tako je bilo i 21. listopada na dan sv. Demetra. Taj đakon, mučenik i zaštitnik Srijemske biskupije, pandan je starogrčkoj božici plodnosti Demetri, zaštitnici plodnog tla, trave, voća i žitarica, pa tako i poljoprivrednika.


Pastirski zanat u ovome kraju vuče korijene još iz srednjovjekovnih vremena, kad je čuvanje stoke bilo jedan od glavnih izvora prihoda. Prostrani prastari pašnjaci do danas se nisu povukli pred širenjem gradova. Pa tako suvremeni pastiri imaju što pokazati radoznalim posjetiteljima ovakvih susreta, bilo da je riječ o bogatstvu stada ili različitih vještina povezanih s njima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!