14:09 / 12.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Nizozemci, slavonski poljodjelci

Otac i sin Meier u Brđanima

Otac i sin Meier u Brđanima

Foto: ADJ / HTV

Članovi obitelji Meijer iz okolice Rotterdama u nekoliko su godina postali pravi moderni Slavonci: na imanju u zaseoku Brđani nedaleko od Lipika krenuli su u ostvarenje sna o inkluzivnom imanju. 

Jedan je od glavnih demografskih problema Hrvatske pustošenje ruralnih krajeva zbog iseljavanja starosjedilačkog stanovništva. Rijedak je slučaj da se netko onamo doseli svojevoljno, a to je još zanimljivije kad je riječ o ljudima iz jedne od najpopularnijih europskih zemalja upravo za useljenje. Otac obitelji Bart za to nalazi jednostavno objašnjenje: ako ti u domovini odlazi 1400 eura mjesečno na režije, a prosječna plaća dostaje jedva za kupnju namirnica i školovanje djece, tražiš drugo mjesto za život. 

Plodovi permakulture

Plodovi permakulture

Foto: ADJ / HTV

Zapravo, riječ je o istim razlozima iz kojih ljudi odlaze iz mjesta u koje je on došao. Ali, ima tu i nešto važnije: kvaliteta života koja ga više nije zadovoljavala. Stoga je zbrojio dva i dva: sa svojim trenutačnim nizozemskim prihodima bolje mu je živjeti na zdravoj zemlji, usporiti tempo daleko od velikih gradova, a da sve ima i okus pustolovine. Prvotna ideja bila je osnivanje imanja namijenjenog rehabilitaciji oboljelih od PTSP-a ili mladih s autizmom, s kojima je radio i doma u Nizozemskoj. 

Jabuka kolačara

Jabuka kolačara

Foto: ADJ / HTV

To je i dalje u planu, ali pet godina brzo je prošlo u pripremi administrativnih preduvjeta i traženju alternativnih rješenja. Recimo, stado ovaca nije se održalo, zdravi uzgoj voća pokazao se preskupim za prodajnu cijenu koju se može postići. No sadnja brdske riže za vlastite potrebe dala je dobre rezultate, a tu su i lješnjaci, kesteni, ljekovite trave... Osnovno pravilo od kojeg se ne odstupa jest: pesticidima ovdje nema mjesta!

Slobodne svinje

Slobodne svinje

Foto: ADJ / HTV

Kombinacija novih spoznaja o zdravom uzgoju hrane u kombinaciji s lokalnim poljoprivrednim tradicijama najbolje se odrazila na svinjogojstvo na bazi prirodne prehrane i proizvodnju rakije od autohtonih sorta jabuka, krušaka i šljiva. Stanovnici nizozemskog imanja na slavonskoj zemlji imaju izvrsne odnose sa susjedima i svaki dan zajedno uče iz razmjene iskustava. Zarada nije na prvom mjestu, već zdravlje. Još samo kad bi imali malo više društva...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!