13:53 / 12.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Laserski centar ELI u Segedinu

Centar ELI-ALPS

Centar ELI-ALPS

Foto: ADJ / MTVA

ELI-ALPS (Ekstremni svjetlosni kompleks – izvor bljeskova svjetlosti mjerenih u atosekundama) kratica je koja označava osnovnu djelatnost segedinskoga centra za laserska istraživanja. Otvoren 2017., probio se na vrh svjetskih ustanova te vrste.

Otkako je otkriven prije šezdesetak godina, laser je postao dio naše svakodnevice: služi nam za čitanje barkodova, u sustavima za navigacii, prilikom kirurških intervencija, u medicinskoj dijagnostici... Bez njega su postala nezamisliva istraživanja iz područja fizike, kemije, biologije ili farmakologije. A za to je potrebno imati najbolju moguću podršku temeljnim i industrijskim istraživanjima. Segedinski laserski ventar ELI već je nekoliko godina prava adresa za to.

Laserska istraživanja

Laserska istraživanja

Foto: ADJ / MTVA

Više od 80 milijardi forinti potrošeno je za samu izgradnju i opremanje primjerenih prostora. Zato sad ELI laserska infrastruktura pruža zadovoljavajuće istraživačke alate za međunarodne korisnike bez premca u cijeloj regiji. Jedna od deset najvažnijih svjetskih lokacija za ciljana fizikalna istraživanja koja se temelje na optičkim laserima danas ima stalni planirani proračun od 240 milijuna eura. Vrhunska laserska oprema ovdje omogućuje i posve nove vrste istraživanja, koja će svakako utjecati na mnoga područja znanosti i zaštite okoliša.

Svjetski stručnjaci, nove tehnologije

Svjetski stručnjaci, nove tehnologije

Foto: ADJ / MTVA

Trenutno je u centru stalno zaposleno 120 istraživača. Gostujući istraživači iz cijelog svijeta mogu se javiti na razne natječaje, čiju znanstvenu vrijednost ocjenjuje međunarodni žiri. Pobjednici natječaja mogu odmah početi s radom, a sve troškove njihovih projekata pokriva konzorcij Laserskog centra. U suradnji sa širokom mrežom partnera i visokoškolskih ustanova pridonosi tako jačanju mađarskoga tržišta rada te općenito društva u kojemu se znanje cijeni i razvija. 

Laserska harfa

Laserska harfa

Foto: ADJ / MTVA

Dio je to europskog plana za izgradnju sljedeće generacije velikih istraživačkih objekata koje je identificirao i odabrao Europski strateški forum o istraživačkim infrastrukturama (ESFRI). Jedna od važnih misija Centra je i popularizianje znanosti. S tim je ciljem nedavno otvoren Interaktivni centar za posjetitelje. Tu se gosti mogu izravno upoznati, primjerice, sa spektakularnom laserskom harfom ili vidjeti kako nastaje laserski impuls: zahvaljujući 3D animaciji mogu slijediti put fotona, pa i zaviriti u unutrašnjost pravog laserskog stroja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!