14:33 / 12.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Lijene fotke vrijednih fotografa

Portretiranje bez žurbe

Portretiranje bez žurbe

Foto: ADJ / RAI Trst

"Foto Pigre" (Lijene fotke) naslov je projekta analogne fotografije kojeg su smislili dva tršćanska fotografa. "Lijenost" se odnosi na fotografski način rad u kojemu fotograf ima vremena razviti odnos s portretiranima.


Trideset minuta za poziranje, okidanje fotografije i zatim njezino razvijanje, kako bi model mogao nazočiti stvaranju svoga jedinstvenog portreta – sve to podsjeća na nekadašnje portretno slikarstvo. A kad je rad gotov, vlastiti portret može uokviriti i objesiti na zid. Alessandro Vilevich i Matteo Vancheri na taj su se način odlučili oduprijeti poplavi svega brzinskoga u modernom životu – od hrane do fotografiranja mobitelom.

Alessandro Vilevich

Alessandro Vilevich

Foto: ADJ / RAI Trst

Digitalnim aparatom svatko može okinuti koliko god puta hoće, pa odabrati najuspjeliju fotografiju. Ovo što dvojica tršćanskih profesionalaca rade zahtijeva pomnu pripremu okolne scenografije, traženje najbolje poze za portret, ali i dovoljno vremena potrebnog da se osoba opusti i pruži svoj najprirodniji izraz lica. Taj zapravo ozbiljan umjetnički proces ujedno je i zabavan. A na kraju pruža obostrano zadovoljstvo i onima ispred i onima iza objektiva.

Matteo Vancheri

Matteo Vancheri

Foto: ADJ / RAI Trst

Nije to sve nastalo ni iz čega niti slučajno. Fotografi smatraju da je važno njihovo podrijetlo: obojica vuku korijene nekoliko naraštaja u Trstu, jadranskoj luci i trgovačkom raskrižju. Početkom 20. stoljeća tu je bilo sjedište uspješnih kompanija i rezidencija obitelji više klase iz cijeloga svijeta. Imati vlastiti portret bilo je oličenje uspjeha, statusni simbol davno prije pojave fotografija. Stoga su se u gradu dugo preklapali atelieri slikara portretista i modernijih fotografskih studija. 

Gotova "lijena fotka"

Gotova "lijena fotka"

Foto: ADJ / RAI Trst

Glavni je cilj projekta "Foto Pigre" izravno se nastaviti na te tradicije i povratiti vrijednost kvalitetnog portreta kao ekskluzivnog, povjerljivog, empatičnog iskustva, koje zahtijeva smirenost i sporost. Riječ je o trenutku odluke za one koji procijene da im je u životu došlo neko razdoblje vrijedno da se zabilježi za uspomenu. To podcrtava onih nekoliko sekundi strpljenja dok se ubaci papir u aparat i milimetarski fokus načini sudbonostni "klik". Nema negativa niti kopija, svaka snimka je jedinstvena i neponovljiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!