14:57 / 09.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Jesenska šetnja Korčulom

Orktivanje unutrašnjosti otoka

Orktivanje unutrašnjosti otoka

Foto: ADJ / HTV

Marmontovom stazom uzbrdo prema unutrašnjosti otoka, kroz vinograde i maslinike, između kamenih kućica.... To je edukativna šetnja Korčulom, zamišljena kao zanimljiv sadržaj nakon ljetnog izležavanja na plaži. Akcija je to u sklopu višegodišnjeg projekta "Okusi Korčule", koja gostima pruža priliku za izravne susrete s otočanima. I nije namijenjena samo sportašima, kako bi se na prvi pogled moglo zaključiti, jer ima dosta postaja radi stvari koje valja otkriti. To su autentični obrti, etnografsko i kulturno blago, primjeri arhitekture i plodovi poljoprivrede. 


Pritom valja kušati domaća jela i vina. Šetači tako mogu osjetiti kako su živjeli ljudi otoka jučer ili petsto godina unatrag. Iako je Korčula prilično poznata jadranska destinacija, shvaćaju da ima još dosta stvari koje tek valja otkriti. Zato se među ljudima pristiglim odasvud – od Amerike do Australije – nađe i onih sa susjednog Pelješca, pa i samih Korčulana koji sad žive drugdje. Tako se turistička sezona produžuje praktički na cijelu godinu.


Pogled s brijega na more

Pogled s brijega na more

Foto: ADJ / HTV

Pothvat prati suvremeni turistički trend: putovanje je prije svega novo iskustvo. Jer može se kupiti domaći kolač ili boca vina u trgovini, ali ovdje na svome izvoru imaju posve drugačiji okus. Ono što posebno zadivljuje jest spremnost domaćina da puste strance u svoje dvorište, pa i obiteljski dom. Shvatili su oni da se tako može što dalje čuti za ljepote njihova otoka i jednu od najvećih vrijednosti mediteranskog načina života – druženj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!