15:02 / 09.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Hrana, stvarnost i privid

Izložba umjetne hrane

Izložba umjetne hrane

Foto: ADJ / BR

Lažna hrana osvanula je na izložbenim stolovima Zbirke Ludwig u staroj gradskoj vijećnici gornjofranačkoga grada Bamberga. Ondje će ostati do kraja studenoga 2023. Puni je naslov postava "Lažna hrana – između privida i stvarnosti". Autori se bave se pitanjem što se krije u našem jelu, te na koje se sve načine varalo s namirnicama nekoć i danas.  


U doba perika i krinolina, na stolu imućnih obitelji keramičko ili porculansko voće i povrće nalazilo se posve ravnopravno s onim pravim. Kako kaže ravnateljica Muzeja grada Bamberga Kristin Knebel: "Moralo se pokazati da se ima nešto osobito. A ovakve su varke doista jesu osobite. Potiču i na komunikaciju jer je to, naravno, zgodno. O predmetu se moglo razgovarati, bila je to izvrsna tema i za stolom se doživljavalo nešto posve novo".

Interaktivni povijesni susret

Interaktivni povijesni susret

Foto: ADJ / BR

Ona smatra da bi ta tema bila posve prikladna i za današnje razgovore oko stola, s obzirom na upitnu kvalitetu mnogih namirnica što ih redovito kupujemo u supermarketima, pa i kod proizvođača tzv. zdrave hrane. Ne može se uvijek reći jednostavno: organska hrana je održivija. Treba uzeti u obzir sve čimbenike i uvijek pozornije gledati, jer tu nema jednostavnih odgovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!