13:38 / 12.11.2023.

Autor: DM/ADJ

Vremenska piramida, Wemding

Mjerenje vremena u kamenu

Mjerenje vremena u kamenu

Foto: ADJ / BR

Koliko vremena može stati u kameni blok težak pet tona? Pitanje je besmisleno – ali samo ako se prosuđuje realnom logikom. U umjetničkom mozgu, ono se može projicirati posve drugačije. To se dogodilo i Manfredu Laberu. Rođen u švapskom gradu Wemdingu 1932., završio je studij slikaratva i kiparstva u Berlinu 1950-ih. I svome je gradu želio dati doista poseban dar za 1200-ti rođendan 1993.

Četvrti vremenski blok

Četvrti vremenski blok

Foto: ADJ / BR

I bio je to početak dugoročnog umjetničkog djela – vremenske piramide. Da bi ona mogla nastati, svakih deset godina dodaje se novi kamen. Tako je i ove godine došao red na to četvrti put. Umjetnik je u međuvremenu umro, ali grad nastavlja njegovu misiju. Veliko mnoštvo okupilo se jedne nedavne subote na platou u čijem je središtu buduća piramida.


U njoj je konceptualno izraženo vrijeme strukturom od 120 kamenih blokova dimenzija 1,2 m x 1,2 m x 1,8 m. Prva razina ima ih 64, druga 36, a treća 16, i tako redom do budućeg vrha. Dugoročni projekt trebao bi biti dovršen za idućih 1200 godina, do 3183. Model gotove piramide može se vidjeti u Muzeju umjetnosti okruga Donau-Ries, te u tzv. primaćoj sobi Muzeja grada Wemdinga tijekom vođenih obilazaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!