15:32 / 09.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Ženska moć u zraku

Sestre Baumeister u formaciji

Sestre Baumeister u formaciji

Foto: ADJ / BR

Žene piloti još su uvijek rijetka pojava. Ali sestre Baumeister iz Buchloea ne obaziru se na to – kerozin im je u krvi i obožavaju letenje iznad svega.

Manje od 20% radne snage u većini avijatičarskih zanimanja posvuda u svijetu čine žene. Oni koji redovito putuju komercijalnim letovima, ne moraju čak ni pogledati statistiku da bi to primijetili. Prema podacima američkog Upravnog savjeta za žene u avijaciji (Women in Aviation Advisory Board), najmanje ih je među pilotima: 4 – 5%. Prosjek podiže Indija s oko 15%. Njemačka je relativno dobro pozicionirana na svjetskoj ljestvici sa 6,9% žena među profesionalnim pilotima u kolovozu 2022.

Patricia i Beatrice Baumeister

Patricia i Beatrice Baumeister

Foto: ADJ / BR

Očito ima još dosta prostora za napredak. Jer, kao što nema previše zaposlenih letačica, nema ih ni u hobističkim krugovima na razini zračnih motornih sportova. Tu statistiku vlastitim primjerom popravljaju sestre Patricia i Beatrice Baumeister. Nove djevojačke snage na bavarskom nebu nasljednice su rijetke loze njemačkih žena koje su se uspješno okušale u letenju. Obje su private pilotkinje. Beatrice je također stručnjakinja za avio marketing Zračne luge u Memmingenu, a Patricia radi na prodaji dijelova za zrakoplove.  

Beatrice Baumeister

Beatrice Baumeister

Foto: ADJ / BR

Inače, prva Njemica koja je dobila "Flugzeugführerlizenz" (pilotsku licencu) bila je Melli Beese prije više od jednog stoljeća. Slijede Hanna Reitsch i Melitta fon Schtauffenberg, a sve tri su povezane s 2. svjetskim ratom. Kao prve pilotkinje na komercijalnim letovima Lufthanse pamte se Nicola Lisy i Evi Hetzmannseder 1980-ih. Posljednjih nekoliko desetljeća bilježi se stalni rast broja pilotkinja, ali postotak je i dalje je nizak. 

Patricia Baumeister

Patricia Baumeister

Foto: ADJ / BR

Poznato je da su se žene odavno dokazale u mnogim zanimanjima i slobodnim aktivnostima, a sad se svakim danom sve više i priznaju kao ravnopravne svojim muškim kolegama u djelatnostima u kojima su tradicionalno dominirali muškarci. Nema, dakle, nikakvoga razloga da se njihova zastupljenost u bliskoj budućnosti ne poboljša i u zrakoplovstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!