15:42 / 09.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Otac mostova Pipenbaher

Mostovi Marjana Pipenbahera

Mostovi Marjana Pipenbahera

Foto: ADJ / TVSLO

Mostovi su oduvijek povezivali ljude. A Marjan Pipenbaher ih gradi. Iza svjetski priznatog konstruktora više je od dvije stotine graditeljskih podviga, među njima i Pelješki most.

Rođen 1957. u Ljubljani, magistrirao na Građevinskom fakultetu u Mariboru, skrasio se između ta dva grada. U Slovenskoj Bistrici danas djeluje u okviru svoje specijalizirane istraživačko-razvojne i konzultantske tvrtke "Ponting – Pipenbaher Consulting Engineers". No, njegov rad povezuje dijelove kopna diljem svijeta. I nikad se ne radi o pukim građevinskim dostignućima, već o kreacijama od kojih zastaje dah. Most, kako sam kaže, mora imati dušu. I uvijek valja imati na umu kako je baš svaki most puno lakše srušiti nego sagraditi.

Mostovi Marjana Pipenbahera

Mostovi Marjana Pipenbahera

Foto: ADJ / TVSLO

Dugo je on "pekao" svoj zanat. 1980-ih, kao zaposlenik projektnog biroa "Gradis", sudjelovao je u gradnji nekoliko važnih mostova u Sloveniji i inozemstvu. 1990-ih je radio kao gostujući profesor na svome mariborskom fakultetu. 2002. osnovao je s partnerom vlastitu tvrtku, specijaliziranu za projektiranje mostova velikih raspona, duboko temeljenje i geotehničke analize, zaštitu od potresa i vjetra, pripremu za aerodinamičke tunele i druge posebne vrste građevinskih radova.

Marjan Pipenbaher pri radu

Marjan Pipenbaher pri radu

Foto: ADJ / TVSLO

Njegovi su projekti, primjerice, najduži slovenski vijadukt Črni Kal, vijadukt Peračica u Karavankama, kilometar dug najviši željeznički most u Izraelu, vijadukt Oued Menar u Alžiru, nekoliko mostova u Turskoj, Austriji... Pobjednik je i natječaja za novi most preko Dunava u Budimpešti. U Hrvatskoj se doslovno proslavio najvećim infrastrukturnim projektom svih vremena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Pelješkim mostom.

Mostovi Marjana Pipenbahera

Mostovi Marjana Pipenbahera

Foto: ADJ / TVSLO

S dužinom od oko dva i pol kilometra, gdje je pet razmaka među središnjim elementima dugih gotovo po tristo metara, ovo je bio jedan od Pipenbaherovih najzahtjevnijih izvedbenih projekata. Mnogi ga smatraju remek-djelom, koje stoji uz bok pet najvećih europskih mostova građenih u 21. stoljeću. Sam graditelj s velikom ljubavlju govori o svim mostovima koje je osmislio. A, sudeći po snazi kojom se može pohvaliti u svojim zrelim godinama, osvojenim nagradama te broju narudžbi, pred njim su još mnogi graditeljski izazovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!