16:09 / 06.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Coolness u modi, što je to?

Biti Cool - uprizorenje mode

Biti Cool - uprizorenje mode

Foto: ADJ / BR

"Biti Cool" – uprizorenje mode u 20. stoljeću pruža se svim znatiželjnim pogledima u Tekstilnom i industrijskom muzeju u Augsburgu sve do polovice listopada ove godine. Izložba istražuje fenomen pojma cool, u svim njegovim pojavnim oblicima i sa svim proturječnostima, kao jednog od lajtmotiva mode u prošlom stoljeću. Nekad je cool bila kožna jakna, baloner zvani šuškavac, vrlo dugo traperice, a u određenom trenutku čak i dizajnerska trenirka.


Jedno je od generalnih objašnjenja da su upravo u prošlome stoljeću odbačeni mahom uvriježeni sustavi vlasti, vođeni su svjetski ratovi, izmišljeno oružje koje može uništiti cijeli svijet... Tome valja pridodati tehnički napredak, koji je radikalno promijenio način života na svim područjima: na poslu, kod kuće, u slobodno vrijeme, a pogotovo u svijetu zabave

"Biti Cool" - uprizorenje mode

"Biti Cool" - uprizorenje mode

Foto: ADJ / BR

Općenito poznat anglicizam coolness u modnom svijetu prati i doza kontradikcije – ponekad je teško razlučiti zrcali li neki stil istinski ekvivalent iznutra ili se radi samo o vješto složenoj fasadi koja pokriva, pa i prikriva, neke nedostatke. Uz fotografije, filmski, knjiški i glazbeni materijal, ovaj je vremeplov obogaćen mogućnošću interaktivnog uključenja mladih, koji su dobili priliku sastaviti osobnu cool modnu kartu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!