16:01 / 06.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Održivo mlazno gorivo

Zrakoplovi na eko gorivo

Zrakoplovi na eko gorivo

Foto: ADJ / MTVA

U budimpeštanskoj zračnoj luci testirano je održivo mlazno gorivo. Prvi put u Mađarskoj zrakoplov je napunjen mješavinom goriva, koje se smatra puno boljim za okoliš od kerozina. Označava ga kratica SAF (Sustainable Aviation Fuel), a može se proizvesti i od otpada i ulja za kuhanje, miješanog s konvencionalnim gorivom za mlazni pogon, tako da se odmah može koristiti kod postojećih motora mlažnjaka.


Odmah nakon punjenja spremnika, zrakoplov je krenuo na svoj prvi komercijalni let za Pariz. Inače, već je zabilježeno da zrakoplovi koji rade s održivom mješavinom goriva troše 20% manje u usporedbi s prethodnim modelima. U zračnoj luci "Franc Liszt" na dan potroše stotine tisuća litara kerozina, pa bi vrlo rado vidjeli da se prilikom servisiranja letova počne točiti sve veći udio održivog mlaznog goriva. 

Zrakoplovi na eko gorivo

Zrakoplovi na eko gorivo

Foto: ADJ / MTVA

Ovaj pokusni let ostvaren je suradnjom mađarskog nacionalnog naftnog poduzeća MOL, kompanije Wizz Air i najveće tvrtke za usluge goriva u zračnim lukama u Mađarskoj RÜK Kft. Očekuje se da će sve više zrakoplovnih prijevoznika u budućnosti tražiti ovakva goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!