16:03 / 09.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Kiparska kolonija Ernestinovo

Kiparenje u Ernestinovu

Kiparenje u Ernestinovu

Foto: ADJ / HTV

Svakoga ljeta iznova oživljava Park skulptura u slavonskom mjestu koje se nalazi nekih petnaestak kilometara južno od Osijeka. Tako je već pola stoljeća.

Kad je pokretao međunarodnu umjetničku koloniju u malom slavonskom mjestu Ernestinovu, kipar Mato Tijardović nije razmišljao o tome koliko će umjetnika onamo privlačiti iz ljeta u ljeto, niti koliko će godina potrajati to likovno druženje. A dočekalo je, evo, već pedeseto izdanje – prkoseći vremenu, pandemijskim izazovima i materijalnim nedaćama. Naivni umjetnici, ponajviše oni iz susjedni zemalja, opet će svoja djela raditi javno u središnjem gradskom parku. 

Park skulptura u Ernestinovu

Park skulptura u Ernestinovu

Foto: ADJ / HTV

Taj je park pun trajnih spomenika, nastalih tijekom prošlih kolonija. Može ih se pratiti i dalje niz glavnu ulicu, koju domaći zovu od milja ulicom skulptura. Tako odmah pri ulasku u općinu možete vidjeti da ste stigli u mjesto umjetnika. Naivno kiparstvo temelj i budućeg kreativnog dječjeg centra. Najviše je kipara koji rade u drvu, ali rado im se pridruže i slikari. Posljednjih je godina sve više i slikarica, što posebno veseli osnivača Matu. 

Izrada drvenih skulptura

Izrada drvenih skulptura

Foto: ADJ / HTV

On je u svojoj sredini oduvijek poznat kao čovjek od akcije i zanimljivih ideja. Tako je zamislio, i ostvario, najveću bačvu na svijetu za 400 kubika vina. Krasi je reljef gdje se scene iz Isusova života isprepliću s lokalnim narodnim običajima, uglavnom vezanim za vinograde i vinske podrume. Radio ju je tri mjeseca uz pomoć kolega, od kojih su trojica bili sudionici kolonije.

Slikarice i kiparice

Slikarice i kiparice

Foto: ADJ / HTV

Njezino jubilarno izdanje održava se od 29. srpnja do 6. kolovoza ove godine, tradicionalno pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Bit će to društveni događaj sezone u Ernestinovu, kao i svakoga ljeta. Do sada su kolonije uvijek imale neku tematsku okosnicu – recimo biblijske motive, mitove i legende... Ovaj put, za pedesetu obljetnicu, odlučili su se za slobodnu temu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!