16:05 / 06.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Behaimov globus, svjetska baština

Behaimov globus

Behaimov globus

Foto: ADJ / BR

UNESCO je u Parizu donio odluku o predmetima koji se od sada smiju kititi naslovom svjetske dokumentarne baštine. Jedan od njih smatra se smatra izvanredno vrijednim za povijest čovječanstva, a potječe iz Bavarske. To je Behaimov globus, najstariji postojeći prikaz zemaljske kugle na svijetu. Procjenjuje se da je napravljen prije otprilike 530 godina.


Danas se on čuva u Germanskome nacionalnom muzeju u Nürnbergu. Napravio ga je Martin Behaim, sin trgovca i senator, koji se bavio dobavljanjem dobara iz dalekih zmealja u Europu sredinom 15. stoljeća. Tzv. Erdapfel laminirana je lanena lopta, sastavljene iz dviju polovica, ojačanih drvetom i prekrivenih zemljovidom Georga Glockendona. 

Behaimov globus

Behaimov globus

Foto: ADJ / BR

Ove je godine UNESCO popisu od petstotinjak povijesno važnih dokumenata dodao tri kulturna dobra iz Njemačke: nekoliko stoljeća stare rukopise iz Dvorske škole Karla Velikog, najopsežniju zbirku srednjonjemačkih pjesama i izreka "Codex Manesse", pregled povijesti hanzeatske trgovačke zajednice iz Lübecka, te dokumentarni film "Shoah" francuskog redatelja Claudea Lanzmanna – prijavljen uz sudjelovanje Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!