17:31 / 23.06.2022.

Autor: DM/ADJ

Porculan Ulle Klinger

Majstorica porculana

Majstorica porculana

Foto: ADJ / BR

Strast prema porculanu mnogim je stanovnicima gornjofranačkog Hohenberga na rijeci Eger takoreći urođena. Među njima je i Ulla Klinger. A njoj je to i profesija.

U nekadašnjem središtu njemačke industrije porculana gotovo je svatko barem nešto radio s tim "bijelim zlatom". Ulla Klinger odrasla je uz njega. I danas u zreloj dobi i dalje mu se predaje do mile volje. Nekoliko generacija cijele njezine obitelji radilo je za različite proizvođače, ponajviše na tlu koje je nakon Drugog svjetskog rata bilo ostalo iza željezne zavjese. Otkad su se otvorile granice između dviju njemačkih zemalja, još je samo nekoliko grana obitelji ostalo u tome poslu. 

Majstorica porculana

Majstorica porculana

Foto: ADJ / BR

Njihov najjači izdanak svakako je ova stručnjakinja za restauraciju oštećenih porculanskih figura. Ona se tiho i samozatajno, ali vrhunski kompetentno, brine za opstanak svake sitnice koju su stvorili stari majstori. Dok je gleda kako radi, čovjek često nehotice zadržava dah – te su figurice što ih drži i vješto okreće u rukama tako nježne i lomne. Ali Ulla dobro zna sve tajne toga postupka, bilo da je riječ o lijepljenju, zaglađivanju mehaničkom brusilicom, ili bojanju najfinijim kistovima. 

Majstorica porculana

Majstorica porculana

Foto: ADJ / BR

Službenu kvalifikaciju za zanimanje restaurator porculana stekla je 1996., nakon sedmogodišnjeg naukovanja u povijesnoj visokoj strukovnoj školi za industrijski dizajn "Johann-Friederich-Böttger-Institut", koja postoji od 1909. i do danas je središnji njemački centar za obuku u izradi porculana i keramičkih glazura. Tu je naučila najrazličitije tehnike oslikavanja porculana i otkrila posebnu ljubav upravo prema starim porculanskim predmetima.

Majstorica porculana

Majstorica porculana

Foto: ADJ / BR

Značilo je to da se valja dobro upoznati i sa starim načinima izrade i restauracije porculana. No Ulli je otišla i korak dalje – napravila je restauratorsku radionicu u prostorijama svoje nekadašnje škole slikanja porculana u Hohenbergu. Danas radi s najboljim dostupnim materijalima, a predmeti koje obnovi u potpunosti zadovoljavaju muzejske estetske zahtjeve. 


Nije čudo da joj se javljaju kolekcionari iz cijeloga svijeta. No imate li napuknute tanjure i šalice, Ulla Klinger nije prava osoba za vas. Ona ne restaurira porculan za svakodnevnu uporabu, jer rad na umjetničkim predmetima zahtijeva sve njezino vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!