16:16 / 23.06.2022.

Autor: DM/ADJ

Biciklom niz Neretvu

Biciklom niz Neretvu

Biciklom niz Neretvu

Foto: ADJ / HTV

Dugo je Dragica Krmek iz Metkovića govorila kako će na svoja dva kotača odati počast za nju najljepšoj rijeci na svijetu. I to od izvora do ušća. Bilo je svakojakih ideja o uključivanju sponzora, lokalnih organizacija za promicanje prirodnih bogatstava, no ona to nije mogla dočekati. I kad je zacrtala 7. lipnja kao dan polaska, više joj nije bilo važno hoće li je pratiti itko osim vjernih prijatelja.


A njih nekoliko spremno se okupilo u 5.30 ujutro u Čemernom, kako bi sat kasnije malo društvo krenulo osvajati dvodnevni itinerer: Ulog, Bjelimići, Glavatičevo, Boračko jezero, Konjic. Idući dan za Mostar i Čapljinu, pa preko bosanskohercegovačko-hrvatske granice do Metkovića i napokon same veličanstvene delte.

Biciklom niz Neretvu

Biciklom niz Neretvu

Foto: ADJ / HTV

Tako je, nakon pet godina "pedaliranja" cijelom riječnom dolinom, ispunjena želja koja zapravo traje cijeli život. Dobila je i službeno ime: "Naša Neretva od izvora do ušća". 


Kako kaže Dragica: "U očima Mostaraca Neretva je ljepotica koja valja hercegovački kamen, da bi pokazala svu svoju silinu i razigranost. A u mojim očima ona je ljepotica smirena i tiha, u cijeloj svojoj širini i u dubini, gdje svoj kraj osjeća uz šum mora Jadranskog, u čiji se zagrljaj prepušta."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!