17:17 / 23.06.2022.

Autor: DM/ADJ

Hodočašće Gospi od Zečeva

Gospa od Zečeva

Gospa od Zečeva

Foto: ADJ / HTV

Povijesni srednjodalmatinski gradić Nin ima jednu od najstarijih tradicija štovanja Majke Božje u Hrvatskoj – hodočašće Gospi od Zečeva. 

Poznat kao najstariji hrvatski kraljevski grad, prva hrvatska biskupija i kolijevka hrvatske državnosti, Nin je i najveće marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. A u blizini toga drevnoga grada jedno je od najintimnijih među mnogim mjestima posvećenima Blaženoj Djevici Mariji: otočić Zečevo. Onamo se Gospi hodočasti dva puta godišnje: 5. svibnja i 5. kolovoza. Iznimka su bile samo dvije pandemijske godine. 

Gospa od Zečeva

Gospa od Zečeva

Foto: ADJ / HTV

Inače se Gospa od Zečeva posebno časti u ninskim crkvama i na utemeljeni blagdan u svibnju prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća, koji je promjenljivog datuma, a ovaj put je to bilo 23. svibnja. Otkuda i otkada ovaj običaj? Prema prvim pisanim tragovima, Gospa se ukazala na otočiću Zečevu pastirici udovici Jeleni Grubišić prije više od pet stoljeća – godine 1516. za vrijeme turskih pohoda na te krajeve. Prema legendi, ona od straha nikome nije o tomu kazivala, sve dok se jednom nije pomolila pred kipom Majke Božje, a on je od tog trenutka proplakao. Tek je tad smogla snage ispričati svoju priču o ukazanjima. 

Gospa od Zečeva

Gospa od Zečeva

Foto: ADJ / HTV

Njihovu je autentičnost potvrdio tadašnji ninski biskup Juraj Divnić i proglasio blagdan Prikazanja Gospe od Zečeva. Do danas se on obilježava na isti način: poslije misnog slavlja počne svečani ophod vjernika posebno okićenim ulicama grada, a pritom nekoliko mladića nosi kip čudotvorne Gospe od Zečeva, dok cijela povorka pjeva himnu "Dobra Majko sa Zečeva" i druge pjesme posvećene Djevici Mariji. Dok se u gradu nižu mise do večeri, hodočasnici kreću prema otočiću, kamo nose kip u drvenoj brodici. Nekad je more tako plitko da neki od njih mogu onamo i prepješačiti.

Gospa od Zečeva

Gospa od Zečeva

Foto: ADJ / HTV

Tome se posebno vesele djevojke, koje putem zastaju brati cvijeće kako bi ga odnijele na posvetu u otočkoj crkvici. U proljeće su to poljske zlatice, a ovdje ih upravo zbog toga zovu "Gospino cviće". Tako su mnogi vjernici jedva dočekali ovogodišnje svibanjske pobožnosti da nadoknade propuštena hodočašća, a bit će ih sigurno još više na Dan domovinske zahvalnosti u kolovozu. Naime, ovaj put je to ujedno i početak produženog vikenda, pa će proslava blagdana ponovno poprimiti prepoznatljive obrise.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!