17:06 / 23.06.2022.

Autor: DM/ADJ

Bakterijski koktel protiv jednokratne plastike

Bakterije protiv plastike

Bakterije protiv plastike

Foto: ADJ / MTVA

Mađarski izum za preradu jednokratne plastike u organsko blato mogao bi biti revolucionarno rješenje koje će redefinirati problem svjetskog otpada. 

Poznato je i predobro kako plastični otpad zagušuje naš planet, onečišćuje prirodu, ugrožava životinje. Problem je nastao godinama gotovo neprimjetno, dok se materijal, koji se nekad činio najpraktičnijim rješenjem za niz životnih potreba suvremenog čovjeka, toliko već uvukao u svakodnevicu i toliko ga se gomila iz dana u dan da ljudska civilizacija nikako ne može naći načina kako ga svesti na podnošljivu mjeru. 


Sad svjetskoj borbi protiv plastičnog otpada dvije mađarske znanstvenice pridonose neobičnim izumom: razvile su neku vrstru bakterijskog koktela, koji u rekordnom roku od oko sedam tjedana razgrađuje plastične boce i vrećice na organske tvari.

Bakterije protiv plastike

Bakterije protiv plastike

Foto: ADJ / MTVA

Mlade bioinženjerke iz Budimpešte dosjetile su se kako mogu "nagovoriti" bakterije na prepoznavanje plastične mase kao hranjive tvari. Proces je sličan onome što se zbiva u rezervoarima za kompost, a rezultat je materijal nalik organskome blatu, koje se može dalje koristiti u proizvodnji bioplastike. Testirale su mnogo različitih predmeta koji se pojavljuju u kućanstvu: od plastičnih boca i čašica za jogurt do različitih pakiranja za salatu. Zapravo su skupile ono što svatko od nas ima doma, a u trgovačkom centru kúpile plastične tegle za bosiljak kako bi imale što veći uzorak.

Bakterije protiv plastike

Bakterije protiv plastike

Foto: ADJ / MTVA

„Trenutno se ovime bavi velik broj istraživačkih ekipa, ali čini se da smo mi u relativno kratkom roku postigle najveći napredak“, kaže Liz Madaras, danas direktorica privatne tvrtke za preradu plastike i gume "Poliloop", što su je ona i Krisztina Lévay osnovale zajedno s kolegom Antalom Gáborom. Evo što oni zapravo rade: kombiniraju bakterije koje zajedničkim djelovanjem razgrađuju, metaboliziraju i mineraliziraju fosilnu plastiku. Dobili su zadovoljavajuće rezultate testova na sve vrste plastike za jednokratnu upotrebu (PET, PP, LDPE, HDPE, PS, CPE, EVA) i uvjerili se da za to nisu nužni laboratorijski uvjeti.

Bakterije protiv plastike

Bakterije protiv plastike

Foto: ADJ / MTVA

Bilo da je plastika obojena ili prozirna, sterilizirana ili otpadna, čak s ostacima hrane, već nakon dva dana se počinje raspadati, a unutar dva mjeseca stvara vrijedne krajnje proizvode: bioplastiku i bioplin. Malo poduzeće već su podržali neki veliki ulagači, a počeli su i industrijski pokusi potencijala ovoga izuma u zaštiti okoliša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!