16:25 / 23.06.2022.

Autor: DM/ADJ

Alpe Adria Trail Trenta

Alpe Adria Trail Trenta

Alpe Adria Trail Trenta

Foto: ADJ / TVSLO

Izletnička staza od vrhova Kranjske gore do doline Trente, poznata kao "Alpe Adria Trail", nije nastala nimalo slučajno – cijelom dužinom je jednostavno prekrasna!

Duga pješačka staza "Alpe Adria Trail" kreće od podnožja najviše planine u Austriji, Grossglocknera, kroz najljepše planinske i jezerske krajeve u Koruškoj. Bez većih zaobilaznica vodi u blizinu točke gdje se dodiruju tri zemlje: Austrija, Italija i Slovenija. Nakon sjecišta njihovih granica Dreiländerecka, nastavlja se uz slovensku rijeku Soču, pa prema Tršćanskom zaljevu, gdje završava na Jadranskom moru. Staza ima ukupno 43 etape, a u dolini Soče ih je pet. 

Alpe Adria Trail Trenta

Alpe Adria Trail Trenta

Foto: ADJ / TVSLO

Pratimo etapu broj 23, koja ide iz Kranjske Gore preko Vršiča, najvišeg planinskog prijevoja u Julijskim Alpama, do slikovitog područja Trente, poznatog po prirodnim ljepotama, ali i bogatoj povijesnoj, kulturnoj i etnografskoj baštini. Ovu posljednju ponajbolje predstavlja legenda o "djevojci od heljde", koja je prorekla sinu lovca da će ustrijeliti zlatoroga, pa su je druge žene proklele i pretvorile u stijenu, gdje je i danas vidljiv njezin lik.  

Alpe Adria Trail Trenta

Alpe Adria Trail Trenta

Foto: ADJ / TVSLO

Prirodu pak simbolizira obris bijelog kozoroga, tajanstvene životinje koju opaze s vremena na vrijeme na raznim mjestima alpskog planinskog vijenca. Posljednji je navodno viđen puno dalje na zapadu odavde u dolini Susi u studenom 2020. i nije dokraja utvrđeno je li možda riječ o albino primjerku što ga je neko stado prihvatilo umjesto da ga po navadi odbaci, pa legenda ostaje nedorečenom.

Ape Adria Trail Trenta

Ape Adria Trail Trenta

Foto: ADJ / TVSLO

Kad je riječ o znanosti i kulturi, nezaobilazna su dva imena: Julius Kugy i Tone Kralj. Prvi, prirodoslovac i alpinist, dvadesetih je godina prošloga stoljeća stigao privučen pričom o cvijetu zvanom trentska udovičica (Scabiosa trenta) i, makar se ispostavilo da ovdje tako zovu do tada poznatu bijelu glavatku (Cephalaria leucantha), za njim je ostao botanički vrt nazvan Juliana. 


A drugi, slikar svjetskoga glasa Tone Kralj, ostavio je Trenti u nasljeđe neprocjenjivo bogatstvo umjetničkih djela koja čine jedinstven spoj religiozne tematike i suvremenog političkog angažmana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!