12:52 / 22.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Tesla, operni mjuzikl

"Tesla" u Mariboru

"Tesla" u Mariboru

Foto: ADJ / TVSLO

Da je uspio dovršiti toranj Wardenclyffe za interkontinentalnu bežičnu komunikaciju odašiljača električne energije, "čovjek koji je osvijetlio svijet" bio bi osigurao da to svjetlo bude svima dostupno i to besplatno. No, velike američke kompanije koje trguju energentima nikako nisu mogle dopusiti takav razvoj događaja i projekt je ostao samo san velikog znanstvenika. Nikola Tesla (1856.-1943.), jedan od najbriljantnijih umova modernoga doba, umro je star i sam u njojorškom hotelu. 


Njegov životni put toliko je zaokupio skupinu slovenskih glazbenih umjetnika, da su mu posvetili posve samosvojno scensko djelo: operni mjuzikl, predstavljen u Slovenskom narodnom kazalištu Maribor. Može se reći da su u biti i sami stvorili novu formu, koja u šest prizora predstavlja različite strane Tesline osobnosti, ne težeći interpretaciji njegove biografije.

"Tesla" u Mariboru

"Tesla" u Mariboru

Foto: ADJ / TVSLO

Skladatelj Slavko Avsenik i libretist Nejc Gazvoda, pod ravnanjem Simona Krečiča i u režiji Aleksandra Popovskog, spojili su operu i balet mariborskoga kazališta. Miješajući dva žanra, odvažili su se iskoristiti prednosti izražajne inovacije, po cijenu da se to ne svidi dežurnim kritičarima. Klemen Slakonja u naslovnoj ulozi pokupio je simpatije publike, te je sigurno da će ova predstava imati dosta repriza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!