17:30 / 20.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Blagdanski ukrasi s tokarskog stroja

Tokarene kugle Ludwiga Maula

Tokarene kugle Ludwiga Maula

Foto: ADJ / BR

Drvene kugle za božićno drvce svakako su nešto osobito. A one iz radionice Ludwiga Maula u Altstädtenu kod Sonthofena prava su umjetnička djela, u kojima se kriju minijaturne figurice.

Tokarenje filigranskih božićnih kuglica od limbovine strast je Ludwiga Maula. Limba (lat. Pinus cembra) crnogorično je stablo iz porodice borovki, posebno rasprostranjeno u višim predjelima pretplaninskih dijelova Alpa i Karpata. Drvo mu je lijepe boje, ne pretvrdo za obradu na tokarskom stroju, a opet dovoljno čvrsto da se sitno izdubljeni detalji ne lome. Jedan od krajeva gdje ga ima u izobilju je Gornji Allgäu u Bavarskoj, poznat po očuvanju starih zanata.


Tokar Ludwig Maul

Tokar Ludwig Maul

Foto: ADJ / BR

Tu se, recimo, mogu naći najbolje tave od kovanog željeza, odjeća od štavljene kože, ili drveno posuđe. Ovo posljednje tijekom cijele godine radi naš majstor Ludwig. A kad želi predahnuti, igra se finijom obradom drva – i slaže ukrase za božićno drvce, kako bi ih imao dovoljno za sajmove krajem godine. U unutrašnjosti svake kuglice, kad je on izdubi, nastaju male jaslice, borići, listovi božikovine – svi oni simboli koji čine božićni ugođaj. 

Izrada drvenih kuglica

Izrada drvenih kuglica

Foto: ADJ / BR

No nije njemu namjera izvući neku korist od toga rada. Naime, svaki cent prihoda od prodaje ima dobrotvornu svrhu: namijenjen je Dječjem hospiciju Sv. Nikole u Bad Grönenbachu. Njegov nesebični angažman traje od 2013., pa je već postao pravi ambasador rada te ustanove. U izradi drvenih rukotvorina pomaže mu supruga Ursula. Ona ga vrijedno prati i podržava dok nabavlja sirovinu u Južnom Tirolu, provodi dane na tržnicama u Oberallgäuu, ili rezbari u maloj radionici do kasno u noć.


Gotova drvena kuglica

Gotova drvena kuglica

Foto: ADJ / BR

Majstorova osobnost ugrađena je u ove minijaturne skulpture: tiha upornost, sigurna ruka, spretnost i strpljivost pri tokarenju filigranskih ukrasa predmeta, a nadasve želja da podijeli blagdansku radost s drugima. Drvene kugle Ludwiga Maula možda ne bi svako doživio najljepšima na svijetu, ali su sigurno među najčvršćima. Kao što je čvrsta i tradicija koja iza njih stoji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!