12:17 / 22.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Rukavići, dar za vježbanje mozga

Rukavići protiv Alzheimera

Rukavići protiv Alzheimera

Foto: ADJ / HTV

Šareni pleteni rukavići dodatak su terapiji za razne vrste demencije, a može ih napraviti svatko. Stručnjaci i volonteri koji ih dijele u Zagrebu pokrenuli su blagdansku akciju "Ispletimo ruke zajedno".

Alzheimerova bolest tipična je danas za treću životnu dob i napada sve više ljudi. I ne postoji poznati obrazac po kojem bi netko imao sklonost tomu. U Hrvatskoj je danas oko dvjesto tisuća oboljelih. Kad se tomu pribroje članovi obitelji, koji o njima skrbe, broj pogođenih je daleko veći. A bolnička skrb za tu vrstu bolesti je u povojima. Stručnjaci se slažu da se u dosta slučajeva ona može držati pod kontrolom, uz terapije. 

Protiv svih vrsta demencije

Protiv svih vrsta demencije

Foto: ADJ / HTV

Ali ne radi se samo o lijekovima, već prvenstveno o zaokupljanju pažnje. Jedan od načina za to su pleteni šareni rukavići s dosta figura, tako atraktivni da bi se njima i zdrava osoba rado igrala. No najbolje je ako to mogu činiti zajedno, pogotovo unutar obitelji. Takav pristup već godinama zagovara udruga OZANA, a posebno u blagdansko vrijeme, kad smo inače obazriviji jedni prema drugima i spremniji na dobra djela. 

Protiv svih vrsta demencije

Protiv svih vrsta demencije

Foto: ADJ / HTV

Tko god želi, može im se pridružiti utorkom navečer, kad se redovito sastaju u svome malenom prostoru u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, i dati oduška vlastitoj vještini pletenja i mašti. Vrlo je važno da pletene tuljce ne prodaju, već daruju kome god treba kao dar za vježbanje mozga. Rado će primiti i zainteresirane djelatnike iz domova umirovljenika, ili njihove stanovnike, bilo da su zdravi ili imaju neki lakši oblik demencije.

Rukavić protiv demencija

Rukavić protiv demencija

Foto: ADJ / HTV

Aktivan sudionik u svim njihovim radionicama i akcijama je i pročelnik Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju bolnice Vrapče prof. Ninoslav Mimica sa svojim timom. Oni su se od prvoga dana uključili i u međunarodni projekt izbora za najljepši rukavić, s ciljem da veliku količinu pletenih kvadrata iskoriste na još neviđen način – za golemo božićno drvce, koje će privući pozornost šire javnosti i tako povećati svijest o skrbi za oboljele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!