17:31 / 20.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Prikupi za djecu i susjede

Blagdanske donacije u Mađarskoj

Blagdanske donacije u Mađarskoj

Foto: ADJ / MTVA

Već nekoliko godina u Mađarskoj se uspješno organiziraju blagdanske akcije prikupljanja darova za djecu slabijeg materijalnog stanja pod naslovom „Prikupi za dijete“. Ove je godine posebno dobro odjeknula i akcija "Prikupi za susjeda". Riječ je o donacijama građana u velikim trgovinama: uglavnom trajnih prehrambenih proizvoda, a također higijenskih i drugih potrepština, čija cijena nadilazi financijske mogućnosti mnogih obitelji.


Inicijator i organizator je Nacionalna udruga velikih obitelji, a pridružila im se i dobrotvorna služba Mađarske reformirane crkve. Zbog inflacije, energetske krize i poskupljenja režija, primjećuju iznimno povećanje broja zahtjeva za materijalnu pomoć svake vrste, pa su ovaj put izdvojili znatno više sredstava nego inače za novčane potpore što većem broju ljudi, te potaknuli veliko javno prikupljanje pomoći u hrani, sredstvima za pranje, drvima za ogrjev, ili donacijskim karticama koje korisnici mogu sami iskoristiti u određenim trgovinama.


Blagdanske donacije

Blagdanske donacije

Foto: ADJ / MTVA

Udruga Mađarske banke hrane inače je sinonim za trodnevne božićne akcije prikupljanja pomoći, kako bi se najugroženijim sunarodnjacima uljepšali blagdani i ublažio teret najhladnijih dana predstojećeg siječnja. Svako se može priključiti posve jednostavno: u košaricu dodati bar jednu trajnu namirnicu po vlastitom izboru i nakon plaćanja je odložiti na mjesto gdje će je jedan od šest i pol tisuća volontera pravilno usmjeriti. Uključile su se 334 trgovine u 16 naselja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!