13:00 / 22.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Najbolji je Vidikovac Zsófia

Mađarski vidikovac 2022.

Mađarski vidikovac 2022.

Foto: ADJ / MTVA

Diljem nepregledne mađarske ravnice, gdje god se ukaže prilika, lokalni dužnosnici na brdu podignu vidikovac. To je dio graditeljske tradicije koja datira od početaka 20. stoljeća, kad su ljudi počeli masovnije putovati iz zadovoljstva, a ne samo iz potrebe, te kad je postalo važno vidjeti što više različitih krajolika. Novo je stoljeće, pak, obilježeno natječajima za najljepši vidik koji se pruža s takve točke i najbolje uređen vidikovac.

Mađarski vidikovac 2022.

Mađarski vidikovac 2022.

Foto: ADJ / MTVA

Ove godine taj je naslov ponio Vidikovac Zsófia u Lillafüredu. Izvorna zgrada svečano je predstavljena 1900. godine i do 1950-ih je postala jedan od ključnih elemenata panorame grada. Nedavno je obnovljena točno prema originalnim nacrtima, nakon što je osvojila bespovratnu potporu Europske unije u vrijednosti od 469,35 milijuna forinta na natječaju pod nazivom "Istraživanje ponude turističkih proizvoda sjeverne Mađarske pješice".


Gotovo osam tisuća glasova dobio je ovaj vidikovac na društvenim mrežama akcije "Aktivna Mađarska" i tako izbio na čelo niza od deset ponuđenih građevina, ispred vidikovca i poučne staze Boldog Mór u Pannonhalmi, koji je prikupio 6685 glasova, i Belvederea Bence Hill u Velenceu, koji je završio s 3466 glasova. S "kralja vidikovaca" pruža se prelijepa panorama nad Lillafüredom, koju samo s južne strane brda Dolka ponešto narušava antena centra protuzračne obrane nazvana "Szikla". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!