17:31 / 20.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Božikovina uz Božić

Božikovina

Božikovina

Foto: ADJ / BR

Različiti biljni simboli vežu se za božićne blagdane. Prije svega tu je bor, ili češće, jela – rajsko drvo okićeno jabukama ili cvjetovima od papira, koje se razvilo iz nasljeđa srednjovjekovnih Rajskih igara, vezanih za 24. prosinca. Božićna zvijezda, cvijet podrijetlom iz Latinske Amerike i Afrike, stigao je nešto kasnije u Europu, gdje je stari običaj da se rade vijenci od imele, osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu.


U Njemačkoj i južnije od nje, pak, na starim slikama s božićnom tematikom uvijek će se naći pokoja grančica božikovine. To samoniklo zimzeleno grmoliko stablo raste i u zapadnoj Aziji, no ima ga širom svijeta, od tropa do umjerenih klimatskih zona. Latinski naziv (Ilex) dovodi se u vezu s crnim hrastom (Quercus ilex), svakako zbog stanovite sličnosti sjajnih nazubljenih listova. Otkrio ga je i opisao Carl von Linné, jedan od najvećih svjetskih botaničara, osnivač i prvi predsjednik švedske Akademije znanosti.

Božikovina

Božikovina

Foto: ADJ / BR

Božikovinu krase crveni bobičasti cvjetovi, ali uzgajivači su dobili i druge boje, pa ih ima žutih, narančastih, ružičastih, čak i zelenih. Zahvaljujući postojanim tamnozelenim listovima, ova biljka simbolizira život. To svakako dobro odgovara slavlju oko Božića, ali i u bilo koje drugo doba godine, upletena u vijenac, označava prijateljstvo ili vjernu ljubav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!