17:46 / 12.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Traže se kranjske pčele matice

Uzgoj pčela matica

Uzgoj pčela matica

Foto: ADJ / TVSLO

Kranjska pčelinja matica prava je kraljica slovenskih košnica. Tako je bilo oduvijek, a pogotovo u posljednje vrijeme, otkad ovu vrstu ugrožavaju invazivne pridošlice.

Ljubav prema pčelama u Sloveniji ima dugu tradiciju. Zapravo bismo gotovo sa sigurnošću mogli tvrditi da je na svijetu teško naći zemlju s tako bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, koja je tako svestrano i raznoliko isprepletena s pčelarstvom, kao što je Slovenija. 


Autohtona slovenska kranjska pčela druga je najrasprostranjenija medonosna pasmina pčela na svijetu, odmah iza njezine talijanske srodnice. Pčelari ju vole zbog mirne ćudi, visoke otpornosti na bolesti, male potrošnje hrane tijekom zime i burnog proljetnog razvoja, kad proizvodi dovoljno meda da se napuni košnica koliko god treba.

Uzgoj pčela matica

Uzgoj pčela matica

Foto: ADJ / TVSLO

Slovenski pčelari odlikuju se i po uzgoju pčelinjih obitelji i matica, što su ih još krajem 18. i početkom 19. stoljeća izvozili u sve krajeve svijeta – poštom, vlakom ili brodovima, ponekad čak i zrakoplovima. I danas je velika potražnja za njima. Ali to nije obična trgovina, već uključuje dobro poznavanje načina života pčelinjih rojeva. Oni se, naime, tretiraju kao društvene zajednice. U središtu svake od njih je upravo matica, i to samo jedna. Ostale su nereproduktivne radnice, koje se brinu o svim poslovima u košnici, pa tako i izgradnji gnijezda za "majku svih pčela". 

Uzgoj pčela matica

Uzgoj pčela matica

Foto: ADJ / TVSLO

Znamo li da je u jednoj manjoj zajednici oko dvadeset tisuća matičinih potomaka, kojima je potrebno tridesetak kilograma peluda godišnje, a daju i do 80 kg meda, jasno je koliko je matica važna. Za njezinu se dobrobit brine sam pčelar, koji prati njezin razvoj i osigurava joj odgovarajuću kvalitetu i količinu hrane. Tako prati i razvoj najboljih svojstava svake jedinke, koje bilježi i dalje usmjerava kako bi se očuvala čistoća vrste, a potencijalni kupac bio siguran da dobiva pravu kranjsku pčelu.

Uzgoj pčela matica

Uzgoj pčela matica

Foto: ADJ / TVSLO

Boljoj genetskoj strukturi matica pridonosi i pravilan raspored uzgojnog terena. To mora biti zemljopisno ograničeno područje, a tlo na njemu održavano tako da nudi povoljne sastojke za razvoj pčelinjih ličinki. Za one koji se pčelama inače ne bave, svakako je zanimljiv podatak da na matice utječu nepovoljni vremenski uvjeti s kišom i vjetrom, ali im škodi i previše sunca. 


Uzgajivači zato biraju sjenovit položaj košnica u blagoj zavjetrini, s raznolikim raslinjem i dovoljno raspoložive vode, jer pčele se nikad ne smije ostaviti žednima. Sve to pridonosi uspješnosti uzgoja matica, koja može dostići i 95%, a zadovoljavajućim se smatra već i 30% dokraja dohranjenih jedinki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!