17:38 / 12.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Stare ljubavi na četiri kotača

Tirolski oldtajmeraši

Tirolski oldtajmeraši

Foto: ADJ / RAI BZ

U ovoj priči glavnu ulogu igraju oldtajmeri i njihovi ljubitelji. Svaki od južnotirolskih oldtajmeraša, što ih je posjetila ekipa RAI Bolzano, ima vlastite metalne snove.

Svi ljubitelji oldtajmera dijele istu strast: izgaraju za pokretnim remek-djelima iz prošlih vremena. A u Južnom Tirolu istu sreću u starim automobilima nalaze vrlo različiti kolekcionari: jedan u garaži drži desetke vozila, drugi upravlja teretnjakom goleme kubikaže, a treća je vozačica Cadillaca, koja ponajprije želi uživati u vožnji. Ovi ljubitelji klasičnih automobilskih linija elegantno i samouvjereno upravljaju svojim izvanrednim vozilima na krivudavim alpskim putevima koji vode kroz talijanski sjever. Ništa im nije draže od zvuka glasnog motora u vozilu bez servoupravljača.

Tirolski oldtajmeraši

Tirolski oldtajmeraši

Foto: ADJ / RAI BZ

Blještavilo kromirane karoserije već duže zaokuplja Evu Parth. Nostalgične slike kroz koje je vodi ta sreća na četiri kotača njezina su životna inspiracija, koja je vraća desetljećima unatrag dok kroz njih klizi kad ljeti spusti krov, a vjetar joj šiba obraze. S njom ljubav prema starim automobilima dijeli suprug Sasha Müller. Više se ne sjećaju tko je koga uvukao u taj svijet, ili ih je on zapravo spojio, no znaju da je on neodvojiv od njihovog braka. On je po zanimanju pogrebnik, poznat mnogima u mjestu Waltropu, ali malo tko zna za njegovo drugo pustolovno lice.

Tirolski oldtajmeraši

Tirolski oldtajmeraši

Foto: ADJ / RAI BZ

Sjeća se kako je prvi put zamijenio motor starog automobila još kao školarac. A najmlađi mu je projekt VW autobus T1 Samba Deluxe iz 1971. Kupio ga je u južnoj Njemačkoj 2019. i nema pojma kroz koliko je ruku prošao prije no što dospio u njegove. U svakom slučaju, uz pomoć prijatelja proveo je opsežnu obnovu toga starog blaga: zamijenili motor, kočnice i sve vodove. Onda je na red došlo čišćenje pjeskarenjem suhim ledom, pa lakiranje izvana i uređivanje iznutra. Otkad se dokazao na cesti, mali kombi najčešće se koristi za izlete u Munster i Sauerland. Sljedeći je korak prikolica, dakako također povijesna.

Tirolski oldtajmeraši

Tirolski oldtajmeraši

Foto: ADJ / RAI BZ

Nedaleko od njega, u gradiću St. Vigil, živi obožavatelj Vespe Maurizio Trebo. On i supruga Theodora čak drže mali hotel u kojem postoji poseban smještaj za vozače Vespe, a jedna soba u potpunosti je posvećena toj dvokotačnoj legendi poznatog proizvođača Piaggia. Što sve imaju u garaži, jedva se može i nabrojiti: klasične automobile raznih vrsta i godina proizvodnje oni voze sami, ali i iznajmljuju za jednednovne izlete. Fotografije koje tom prilikom snime sigurno zauzimaju posebno mjesto u albumima slika s ljetovanja, a na društvenim mrežama mame čeznutljive uzdahe. Pogotovo, jer je cijeli ugođaj brižljivo smišljen: uz hotel je i muzej starih stvari – prikladno okružje za oldtajmere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!