17:06 / 12.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Balon nad Budimpeštom

Budimpeštanski balon

Budimpeštanski balon

Foto: ADJ / MTVA

Városliget je jedan od najposjećenijih parkova u Budimpešti. U posljednje vrijeme je i sve ljepše uređen zahvaljujući projektu Liget Budapest, pa ljudi ondje rado provode slobodno vrijeme. Zato ga i zovu najvećim igralištem u mađarskome glavnom gradu. A od ovoga svibnja nudi još jednu posebnu atrakciju: let balonom na topli zrak.


Balon je napravljen po uzoru na onaj s jedne slike Pála Szinyeija Mersea – mađarskog likovnog umjetnika s početka 20. stoljeća, čija djela često prikazuju prizore iz prirode, trenutke uživanja u slobodnom vremenu na ladanju ili u gradu, u impresionističkoj maniri nalik platnima Maneta ili Renoira. 

Budimpeštanski balon

Budimpeštanski balon

Foto: ADJ / MTVA

Sad će takav ugođaj doživjeti i suvremeni poklonici lagane pustolovine, kakvu pruža let na visini od oko 150 metara. U zadivljujućem pogledu na grad može uživati do 30 osoba odjednom, a polazište je dio parka poznat kao Brdo mimoza. No nije ovo prvi put da se crveno-bijeli balon diže iz gradskog parka – on se zapravo u njega vraća nakon 120 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!