15:50 / 07.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

20. Zagreb Queer Festival

20. ZG Queer

20. ZG Queer

Foto: ADJ / HTV

LGBTQI+ zajednica imala je u Zagrebu više teških nego veselih trenutaka u posljednja dva desetljeća. Povorke ponosa i danas čuvaju kordoni policajaca, kao i sve druge manifestacije vezane za istospolne zajednice, biseksualne i transrodne osobe. Tako je bilo i u počecima "Queer festivala". Ovaj jubilarni dvadeseti obilježava se aktivnostima od siječnja do prosinca, s tim da su središnji datumi 24. svibnja do 5. lipnja.

20 ZG Queer

20 ZG Queer

Foto: ADJ / HTV

I ovaj put je organizator udruga „Domino“, a slavlje „umjetnosti, aktivizma i ljubavi“ obuhvaća 50 javnih događanja i ugošćuje stotinjak hrvatskih i međunarodnih umjetnika. Kazališni, plesni i live umjetnički radovi predstavljaju se na različitim prostorima u gradu, a posebno se naglašava svečano otvorenje u zagrebačkom HNK. Priređena je i dvodnevna i “Q20 Konferencija” u Tiflološkom muzeju, s ciljem dodatnog upoznavanja i povezivanja sudionika queer scene u cijeloj regiji.


Subota 4. lipnja 2022. obilježena je Povorkom ponosa s geslom "Dajte nam naša četiri zida", koje ironično parafrazira naslov izložbe, posvećene svim dosadašnjim povorkama: "Uđite u naša četiri zida". Velika je novost da se osobno pridružio i sadašnji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je poručio: "Ovaj grad je otvoren za sve".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!