17:31 / 12.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Mađarska kuća slovačkih haluški

Kuća haluški

Kuća haluški

Foto: ADJ / MTVA

Haluskaház – to je originalno ime imanja u kojemu se susreću mađarska tradicija seoskog stanovanja i recept za slovačku tjesteninu. Uredila ga je jedna mađarska Slovakinja.

Tko ne poštuje prošlost, ne zaslužuje sadašnjost. Bila je to misao vodilja Márije Bartolák iz Békécsabe kada je prije sedam godina odlučila pobrinuti se za baštinu svojih katoličkih slovačkih predaka. Obnovila je imanje svojih kumova i pritom vodila računa da ono zadrži čim više izvornih elemenata. Sada su vrata toga posjeda uvijek širom otvorena kako bi mladi upoznali odjeke prošlosti, a stariji se prisjetili doba kad je ona bila sadašnjost. Tako je kuća ukusnih kuhanih rezanaca zvanih haluške (ali se negdje kaže i haluški) postala živi most među generacijama.

Kuća haluški

Kuća haluški

Foto: ADJ / MTVA

Priča počinje kad je ovu obiteljsku kuću sagradila obitelj Pavla Franka, koji će kasnije postati Marijin krsni kum. On je tu odrastao, ali je, nažalost, rano otišao. Kako je za Slovake kumstvo vrlo čvrsta veza, Marija i njezin suprug smatrali su gotovo svojom obvezom otkupiti imanje ne bi li ostalo unutar šire obitelji, koja je tada brojala 35 članova. Najprije su htjeli osigurati mjesto gdje se svi mogu okupiti i udobno smjestiti. Kako su djeca rasla, počeli su dolaziti i njihovi prijatelji, pa i njihove obitelji... I svi su se tu uvijek dobro zabavili. Tako je Mariji palo na pamet da bi bilo sebično zadržati samo za sebe atmosferu te slikovite prizemnice.

Kuća haluški

Kuća haluški

Foto: ADJ / MTVA

Učinilo joj se najprikladnijim izaći u javnost s nečim što može ponuditi u većim količinama, a sigurno će se svidjeti i drugima. Izbor je odmah pao na haluške. Valjalo je, dakle, opremiti kuhinju kako bi se u njoj moglo spraviti dovoljno tjestenine sa sirom za predviđeni broj gostiju vikendom. Na to se prirodno nadovezala pomisao o kuharskoj radionici, koju bez imalo muke može voditi njezina tetka Irénka. Onda je valjalo osigurati prostor za kušanje, a ljeti se za to pokazalo najboljim prostrano dvorište. Ostali dijelovi imanja već su obilovali predmetima za svakodnevnu uporabu od drva, stakla i keramike, lanenim ručnicima i stolnjacima, vezenom odjećom...

Kuća haluški

Kuća haluški

Foto: ADJ / MTVA

Marija je polako prikupljala još stvari – uglavnom po drugim imanjima, trgovinama rabljene robe, pa i buvljacima. Tako je stara farma Frankó postala "mlado" ugostiteljsko gospodarstvo – Kuća haluški. Dobar glas ubrzo se pronio nadaleko, pa je ona osvojila najviše glasova u anketi za farmu godine na društvenim mrežama i okitila se nagradom "Homestead" za 2018. Sad je to jedno od poznatih mjesta gdje će djeca shvatiti smisao života na selu, korisno provesti slobodno vrijeme i sa sobom doma ponijeti recept za jedno krasno starinsko jelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!