17:23 / 12.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Ribnički vatrogasci i vatrogaskinje

DVD Ribnica

DVD Ribnica

Foto: ADJ / HTV

U manjim sredinama Hrvatske dobrovoljna vatrogasna društva središta su društvenog života. I prva adresa za pomoć u nevolji. Tako je i u Ribnici.

Hrvatska vatrogasna zajednica ima tradiciju dugu gotovo 150 godina. Naime, bilo je onih koji su gasili vatre i prije, no negdje nakon polovice 19. stoljeća pojavljuju se u tadašnjem društvu ozbiljnije ideje o modernom ustroju vatrogastva, po uzoru na druge srednjoeuropske zemlje. Iskušavali su se različiti organizacijski oblici, ali se vatrogastvo temeljeno na dobrovoljnom udruživanju građana pokazalo najučinkovitijim. Tako dobrovoljna vatrogasna društva postaju temelj protupožarne zaštite u većini gradova i sela, a uz to i redovita okupljališta oko kojih se najčešće odvija veliki dio društvenog života – proslave, plesnjaci, sastanci mjesnih udruga, kazališne i kino predstave.  

DVD Ribnica

DVD Ribnica

Foto: ADJ / HTV

Tako je do danas i u mjestima oko Velike Gorice. Jedan je novinar ustvrdio kako vatrogasci ondje imaju status "Beatlesa" nakon Dana otvorenih vrata vatrogasne postrojbe u subotu 4. lipnja ove godine: gužva oko Vatrogasnog doma, gomila djece koja su sa sobom povukla i roditelje, gradonačelnik s ekipom, Spiderman na vrhu zgrade, sirene – riječju putpuno "ludilo". U opće narodno veselje, vatrogasci obično uklope i svoje natjecanje u brzini i vještini gašenja požara, znakovito nazvano "Fire Combat", poput neke videoigre.

DVD Ribnica

DVD Ribnica

Foto: ADJ / HTV

Jedno od mjesta velikogoričkog područja je i Ribnica. Tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo nije samo ponos i zalog sigurnosti mjesta, već i rasadnik sportskih nada, koje u pravilu odnose nagrade na vatrogasnim natjecanjima. Upravo prošlog travnja na županijskom natjecanju vatrogasne mladeži i djece u Božjakovini njihove su se dvije ženske i jedna muška ekipa kvalificirale za državno prvenstvo. Ribničke vatrogaskinje već su bile prvakinje na državnom natjecanju vatrogasaca u Varaždinu u rujnu 2021. 

DVD Ribnica

DVD Ribnica

Foto: ADJ / HTV

Da, to je ono po čemu se DVD Ribnica već duže vremena ističe: izniman udio žena. Sve ih je više u intervencijama poput poplava, potresa ili manjih požara. I ne samo to: na izbornoj skupštini jednoglasno je izbrana prva predsjednica u 75-oj godini postojanja Društva – Anita Rajković. Ribničke djevojčice imaju i velik sportski vatrogasni uzor: uspješne mlađe seniorke upravo se pripremaju se za međunarodnu vatrogasnu olimpijadu, koja se ove godine održava od 17. do 24. srpnja u Celju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!