15:49 / 07.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Sušno europsko proljeće

Sušno proljeće

Sušno proljeće

Foto: ADJ / MTVA

Zbog neravnomjerne raspodjele oborina tlo je ovoga proljeća pogođeno ozbiljnom nestašicom vode u nekoliko europskih zemalja. Recimo, na Pirenejskom poluotoku ozbiljno su ugrožene žitarice, a tako je i na jugu Francuske te na sjeverozapadu Italije. Kiše je nedostajalo u veljači i ožujku također u Sloveniji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, jugozapadnoj Ukrajini...


Takvo je stanje i u Mađarskoj, koja je cijela u zoni s nedostatkom kiše, pogleda li se meteorološka karta Europe. Na njezinim je njivama tek nedavno počeo razvoj jesenjih usjeva, pa sada svi željno očekuju kišne oblake. Pa, iako bi na nekim područjima moglo doći do pljuskova, bit će i onih koja ih neće dočekati. Značajnije oborine ne dolaze, barem prema podacima Državne meteorološke službe. 

Sušno proljeće

Sušno proljeće

Foto: ADJ / MTVA

Poljoprivrednici se sad ozbiljno brinu i za proljetne usjeve. U Velikoj ravnici većina njiva već pokazuje znakove velike suše, kažu. Dugoročne nezavidne prognoze već su se potvrdile u travnju i svibnju, a lipanj najvjerojatnije donosi još toplije vrijeme nego inače, pa poljoprivredna situacija u cijeloj Europi posve izvjesno postaje kritična.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!