15:50 / 07.06.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Prvi tjedan slovenskog nakita

Tjedan nakita

Tjedan nakita

Foto: ADJ / TVSLO

Između 9. i 15. svibnja 2022. upriličen je Tjedan slovenskog nakita. Ono što bi trebalo postati tradicija, počelo je vrlo ambiciozno: izložbe u dvanaest gradova, postavljene u različitim prostorima – od galerija, studija za oblikovanje i visokoškolskih ustanova, do trgovina i drugih lokala. Gradovi su: Ljubljana, Maribor, Ptuj, Bled, Izola, Postojna, Slovenj Gradec, Kranj, Grosuplje, Vrhnika i Medana. A visokoškolske i kulturne ustanove: Prirodoslovno-tehnički fakultet Sveučilišta u Ljubljani – Odsjek za dizajn tekstila i odjeće, Fakultet za dizajn, Pedagoški fakultet Sveučilišta na Primorskem, Narodni muzej Slovenije i Školski centar Rogaška Slatina.

Tjedan nakita

Tjedan nakita

Foto: ADJ / TVSLO

U povjerenstvo za odabir radova uključilo se 37 priznatih slovenskih dizajnera. Program je, uz same izložbe, uključio i susrete s umjetnicima, predavanja, demonstracije i besplatne radionice, na kojima se svatko mogao okušati u izradi primjeraka dizajnerskog nakita prema vlastitim idejama, pa možda poželjeti i dalje se baviti time. Priređeni su i vođeni izleti po izložbama. Sve u svemu bilo je više od 50 različitih događaja.


Organizatori ističu kako je ovo trenutno jedini događaj u Sloveniji koji se fokusira isključivo na promidžbu suvremenog dizajna nakita i njegovih kreatora. A prikazani autorski proizvodi s jedne strane izražavaju stanje suvremenog života, izazivaju rasprave i komentiraju sociološke strukture i trendove, dok s druge pokreću stvaranje veza između posjetitelja i dizajnera, pa mogu biti izvor novih učinkovitih akcija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!