17:46 / 12.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Osor između dva otoka

Osor zimi

Osor zimi

Foto: ADJ / HTV

Kako živi jedan turistički grad u mjesecima izvan sezone, kad u njemu ostaju samo oni koji ga najviše vole? Lijepo, najčešći je odgovor u Osoru, koji spaja otoke Cres i Lošinj.

To su dva otoka, svatko zna. Da, tako je danas. Istina je da Cres i Lošinj dijeli samo kanal mora širok tek 11 metara. Ali on je prokopan ljudskom rukom, i to iz praktičnih plovidbenih razloga. Ima tri ravnopravna imena: Cavata, Kavuada i Cavanella. Otvara se svaki dan u devet sati ujutro i pet popodne, a ne podnosi težinu veću od dvadeset tona. Veći dio dana mora biti podignut, kako ne bi priječio prolaz plovilima. Ona pak ne smiju imati gaz dublji od tri i pol metra. Mora se znati i to da kroz kanal smije prolaziti samo jedno plovilo, jer struja može biti vrlo jaka, pa izazvati sudar koliko god vješti bili kormilari.

Osor, Kavuada

Osor, Kavuada

Foto: ADJ / HTV

Svakako je to jedan od glavnih razloga iz kojih je gradić Osor nekad bio međunarodna luka, najvažnija od četiri otočke komune, o kojima svjedoči Cresko-osorski statut od prije gotovo šest stoljeća. A grad na tome mjestu stoji još od 9. stoljeća prije Krista. Smatra se da mu najstarije ime – Apsoros potječe od antičkog junaka Apsirta, brata Medeje, čarobnice zaljubljene u Jazona, vođu Argonautâ, koji se uz njezinu pomoć domogao mitskog zlatnog runa. 

Osor

Osor

Foto: ADJ / HTV

Barok i renesansa ostavile su prekrasne kamene zgrade i natkritu gradsku ložu sa zvonikom, a novija povijest niz brončanih skulptura. One su godinama pratile Osorske glazbene večeri i sad čine perivoj nazvan "Kiparstvo i glazba", u kojem su radovi slavnih umjetnika poput Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vanje Radauša, Ivana Rosandića, Belizara Bahorića. Među njima je i originalno djelo Marije Ujević, posvećeno skladatelju Jakovu Gotovcu. To gradsku jezgru čini prirodnim prostorom za scenska događanja svake vrste – od kazališnih predstava do koncerata pod vedrim nebom. 

Osor zimi

Osor zimi

Foto: ADJ / HTV

Ima tu dosta materijala i za znanstvene skupove, poput onoga u proljeće ove godine u povodu 580. obljetnice Cresko-osorskog statuta. Prvi je put tiskan 1441. na venecijanskome dijalektu, nakon što ga je odobrila cijela otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, te Lubenica i Belog. Normativni je to izvor lokalnog običajnog prava, koje počiva na hrvatskim i slavenskim tradicijama uz mletačke, bizantske, pa i germanske utjecaje. A sve se to vrlo dobro osjeća do naših dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!