15:22 / 08.12.2022.

Autor: DM/ADJ

"Autori" plešu zajedno

"Autori" u ZPC-u

"Autori" u ZPC-u

Foto: ADJ / HTV

Slijedeći tonove poznatog Ravelova "Bolera", plesačica uvodi gledatelja u svijet ritmičnosti. Pridružuje joj se drugi izvođač. On nije plesač, nego glumac. Stvarajući suodnose jedan s drugim i s prostorom, stvarajući pokretne slike, oni na sceni utemeljuju nov prostor. U tome mikrosvijetu potpuno su ravnopravni u svojem kreativnom izrazu, kao i drugi par izvođača koji se pojavljuju, bez obzira na dob i scensku nišu kojoj pripadaju.


Kroz trzaje, zastoje u pokretu, svi oni dolaze do mehanizma koji prestaje funkcionirati. "Ali usprkos tome pokušavaju naći neki zajednički klik da bi opet cijela stvar profunkcionirala", kako kaže jedna od plesačica Lara Frgačić. Tako stvaraju dinamiku grupe, poput neke male tvornice pokreta, koji je održavaju na životu i daju joj uvijek novi smisao.

"Autori" u ZPC-u

"Autori" u ZPC-u

Foto: ADJ / HTV

To je bit eksperimenta koreografkinje Vesne Mimice u Zagrebačkom plesnom centru, nazvanog jednostavno "Autori", jer najizravnije zrcali pitanje dokuda sežu granice autorstva u stvaranju grupnog umjetničkog djela. Ovdje se u jedinstvenu cjelinu spajaju četiri različite autorske priče, ispričane autentičnim neverbalnim izričajem i tako stvaraju zajedničko autorsko djelo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!