18:08 / 12.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Istraživač Ardito Desio

Uspon na K2

Uspon na K2

Foto: ADJ / RAI Trst

Talijanski akademik, kemičar, geolog i alpinist s početka dvadesetog stoljeća – samo su neke odrednice kojima se može opisati Ardito Desio. Ta neumorna osobnost još živi zahvaljujući snimkama i sjećanjima.

Rođenjem plemić, životom istraživač – Ardito Desio raznolikošću svojih interesa ispunio je već brojne knjige. Vrijednošću svojih nalaza premašio je mnoge razvikanije velikane. Dobitnik šest talijanskih najviših odličja, svemu je pristupao prirodno, skromno, bez velike pompe, zahvaljujući ponajprije čvrstoj uvjerenosti u svoje nalaze, a pogotovo osebujnom humoru s kojim je pristupao svakoj ekspediciji, bila ona u domeni znanosti ili planinarenja. On je to zvao znanstvenim alpinističkim istraživanjem. A ciljevi su bili širom svijeta: Španjolska, Švicarska, Grčka, Turska, Brazil, Filipini...

Ardito Desio

Ardito Desio

Foto: ADJ / RAI Trst

Rođen u Palmanovi krajem 19. stoljeća, umro je u Rimu 12. prosinca 2001. u dobi od 104 godine. Bio je istaknuta osoba u svome kraju i u cijeloj Italiji. Geolog po osnovnoj struci, diplomirao je prirodne znanosti u Firenci 1920. Prije toga je sudjelovao u Prvom svjetskom ratu kao biciklist dragovoljac, a kasnije radio za talijansku vladu u Libiji, takozvanom Kolonijalnom carstvu. Ondje je otkrio ugljikovodike. Ovo otkriće, čiju će uporabu spriječiti rat, predstavljalo je prekretnicu u svjetskom gospodarstvu. 

Ardito Desio

Ardito Desio

Foto: ADJ / RAI Trst

Kao osnivač i ravnatelj Instituta za geologiju Sveučilišta u Milanu, bio je izvanredni profesor geologije, fizičke geografije i paleontologije sve dok ga nisu izabrali u redovito zvanje, a ondje je i ostao sve do pune starosne mirovine 1967. i imenovanja u zvanje profesora emeritusa 1972. Za to je vrijeme sudjelovao u radu nekoliko nacionalnih i inozemnih akademija, te bio dopisni i počasni član raznih znanstvenih institucija. 

Ardito Desio

Ardito Desio

Foto: ADJ / RAI Trst

Veliki dio života Desio je posvetio terenskim geološkim istraživanjima. Tako je između 1921. i 1924. obavio dvije polugodišnje misije na otocima Dodekaneza u Egejskom moru, proučavajući i predstavivši taj arhipelag u posebnoj geološkoj monografiji. Organizirao je i prvi uspon na znameniti vrh K2 u dijelu Himalaje na granici Pakistana i Kine, odakle je donio topografske snimke dotada nepoznatiih vrhunaca cijeloga planinskog lanca Karakoruma. Jedina nakana koja mu nije pošla za rukom jest organizirati talijansku misiju na Antarktiku – jednostavno nije uspio prikupiti dovoljno novaca za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!