15:07 / 08.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Čarolija Moarhofa

Moarhof, Rossholzen

Moarhof, Rossholzen

Foto: ADJ / BR

Imanje Moarhof ima dugu povijest. Taj oronuli srednjovjekovni dragulj obnovio je bračni par rodom iz Münchena, na osobit i nadasve suvremen način. Sad ondje živi cijela obitelj Kuffner.

Markantni crkveni toranj, izveden u obliku stepenastog zabata, zaštitni je znak mjesta Rossholzena. To je Sv. Bartolomej, prva od četiri crkve koje postojano stoje na gornjobavarskom Samerbergu. Spominje se još u dokumentu iz 788. Posebnost joj daju djela s ranogotičkog velikog oltara, brojni vrlo izražajni likovi svetaca, te prizori iz života sveca kojemu je posvećena, zaštitnika pastira, ratara i pomoraca. Njega se molilo za pomoć u svakojakim nevoljama, što je tu hodočasničku crkvu učinilo jednom od najbogatijih u okolici.

Farma Moarhof

Farma Moarhof

Foto: ADJ / BR

Inače, ime Samerberg (brdo samera) priziva vrlo važan posao kojim su se seljaci ovoga kraja bavili u povijesti: samerom su zvali svakoga tko je, više ili manje profesionalno, prevozio robu na zaprezi s tovarnim konjima (Samrossen) i trgovao solju, žitom i vinom. To objašnjava i grb općine, nastale tek 1. siječnja 1970. od bivših zajednica Grainbach, Steinkirchen, Rossholzen i Törwang – uz četiri dijamanta, na njemu su potkova i konj.

Farma Moarhof

Farma Moarhof

Foto: ADJ / BR

Širenjem cesta i željezničkih pruga važnost ovakve trgovine se postupno smanjivala, ali se održao običaj hodočašća na vrh brijega s crkvom – mjesto proštenja, proslava svake vrste i vjenčanja. Svjetovni i zabavni dio doživljaja jamčilo je prekrasno imanje Moarhof. Taj graditeljski dragulj iz 14. stoljeća u potpunosti je izgorio godine 1848. Farma je izgorjela do temelja, a obnovio ju je Josef Strein, čija je nasljednica Elisabeth vodila radove tri desetljeća zajedno s farmerom Josefom Maierom, koji je preminuo u srpnju 2010. u dobi od 85 godina.


Moarhof

Moarhof

Foto: ADJ / BR

No stigao se upoznati sa supružnicima Kuffner i podržati ih u kupnji imanja, te im pomoći vrijednim savjetima o prirodi i karakteru Moarhofa. Velikim trudom Simone i Wolfgang su vratili u život gospodarske zgrade oko povijesnoga gumna, čiju su tesarsku konstrukciju očuvali u izvornom stanju. Danas je to opet svratište i mjesto nezaboravnih proslava u jedinstvenom ambijentu. Ekološka orijentacija i strogo pridržavanje konzervatorskih uputa priskrbili su mu medalju zaštite spomenika Slobodne Države Bavarske 2014. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!