Gobnjak je poput seoskog gospodarstva bez njive. Primjer je to urbanog gljivarenja usred Ljubljane. Vode ga Bojana i Rok. Ondje raste mnoštvo vrsta gljiva, u svakoj sezoni i neovisno o padalinama.
18:17 / 12.12.2022.
Autor: DM/ADJ
Objavljeno: 12. prosinca 2022., prije 293 dana
Autor: DM/ADJ
Gobnjak je poput seoskog gospodarstva bez njive. Primjer je to urbanog gljivarenja usred Ljubljane. Vode ga Bojana i Rok. Ondje raste mnoštvo vrsta gljiva, u svakoj sezoni i neovisno o padalinama.
Imena su im zanimljiva, a neka upravo egzotična: resasti igličar, kordiceps, koraljasti igličar, šarena tvrdokoška, hrastova sjajnica, šitake, šimeji... To su samo neke od gljiva koje rastu u Gobnjaku. Bojana Rudović Žvanut i Rok Zalar upoznali su se u turističkoj djelatnosti, a zatim su se preorijentirali na uzgoj gljiva. Zadovoljni su, jer su ovi organizmi u usporedbi s turistima puno mirniji u svakom pogledu, a i ne govore. Ona je inače diplomirana kulturologinja i bavi se organizacijsko-poslovnom djelatnošću, a on je inženjer bionike, zadužen za razvojno-tehničku stranu uzgojnih procesa.
Imaju dva glavna slogana: "Gljiva je nova njiva" i "Micelij je naš evangelij". Nevjerojatno koliko vrsta odabranih gurmanskih i ljekovitih micelija uspijeva u njihovom malom uzgajalištu u ljubljanskoj Rožnoj dolini. Nude jednako svježe i suhe gljive, pa i gotove setove za jednostavan uzgoj odabranih vrsta kod kuće. Redovito organiziraju i radionice na temu urbanog gljivarstva, daju stručne savjete i šire glas o gljivama općenito, a posebno o ljekovitim svojstvima koje neke od njih imaju.
Za uspješan uzgoj ključno je održavati idealnu vlažnost sredine koju zahtijeva svaka pojedina vrsta, a do je najčešće između 80% i 90%. Temperatura varira uglavnom između 10°C i 25°C. Nekim gljivama treba više indirektne sunčeve svjetlosti, koju uspješno zamjenjuje umjetno svjetlo, a ono se može podešavati ovisno o smjeru rasta koji se želi postići. A najvažnije je osigurati dosta kisika, jer o njemu ovisi boja i veličina klobuka ili drugih mesnatih dijelova po kojima se gleda kvaliteta tih plodova. Dakle, ako je temperatura prostorije viša, potrebno je češće prozračivati prostor gdje rastu.
Puno toga o sastavu, svojstvima, pa i bolestima gljiva može se doznati na mrežnim stranicama Gobnjaka. Tu se može naručiti i komplet za uzgoj gljiva, koji uključuje već pripravljen supstrat za točno određene željene vrste, kako bi ih imali u bilo koje doba godine, neovisno o godišnjim dobima i prirodnim ciklusima. A može se dogovoriti i posjet, jer gljivari za to nemaju vremena u bilo koje doba dana.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora